Business & Finance Τρίτη 7/06/2022, 19:22
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Προσπάθεια σταθεροποίησης των αποδόσεων – «Φαινομενική» ηρεμία

Ομόλογα: Προσπάθεια σταθεροποίησης των αποδόσεων – «Φαινομενική» ηρεμία

Σε πτώση γύρισαν οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών προς το τέλος της σημερινής συνεδρίασης, ενώ και η ευρωπεριφέρεια προσπάθησε να σταθεροποιηθεί, καθώς η αγορά έχει προεξοφλήσει μία σειρά επιτοκιακών αυξήσεων από την ΕΚΤ. 

Ωστόσο, στην αρχή της συνεδρίασης, η αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώ δέχθηκε πιέσεις από την είδηση ότι η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας αύξησε τα επιτόκιά της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Αναλυτές εξακολουθούν να φοβούνται ότι η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει σε πιο επιθετικές αυξήσεις, προσπερνώντας τη δέσμευση της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ, ότι οι αυξήσεις θα γίνουν σταδιακά. Το μοναδικό φωτεινό σημείο η είδηση ότι το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη βελτιώθηκε περισσότερο του αναμενομένου τον Ιούνιο, με το σχετικό δείκτη της Κομισιόν να παρουσιάζει την πρώτη αύξηση μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε 2,5 μονάδες βάσης, στο 1,30%, αφού αρχικά είχει αγγίξει και πάλι υψηλό οκτώ ετών, στο 1,34%. Κατά δύο μονάδες βάσης υποχώρησαν και οι αποδόσεις των διετών και πενταετών γερμανικών, παρότι αρχικά άγγιξαν υψηλό 11 και 9 ετών αντίστοιχα. 

Στην ευρωπεριφέρεια, το κόστος δανεισμού στην ιταλική 10ετία περιορίστηκε οριακά στο 3,41% αφού νωρίτερα είχε φθάσει και πάλι το 3,55%, το υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2018, με το spread στις 211 μονάδες βάσης. Σύμφωνα με αναλυτές της UniCredit, το πιο αποφασιστικό βήμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συρρίκνωση των spread ευρωπεριφέρειας και πυρήνα θα ήταν η δημιουργία ενός εργαλείου για την αποσυμφόριση των πιέσεων στις πιο ευάλωτες χώρες της Ευρωζώνης. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς σταθεροποιήθηκε στο 3,81%, πολύ κοντά ωστόσο στα χθεσινά επίπεδα, με το spread στις 252 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού διαμορφώθηκε στο 2,56%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε μόλις στα 46 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 36 εκατ. ευρώ έγιναν στη 10ετία. 

Aναλυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει στη συνεδρίαση της Πέμπτης το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων και ταυτόχρονα να επιβεβαιώσει ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις της θα αρχίσουν τον Ιούλιο. «Το βασικό σημείο που θα πρέπει να προσέξουμε στην επικείμενη συνεδρίαση είναι εάν το νέο ανακοινωθέν της θα ευθυγραμμίζεται με αυτό της συνεδρίασης της 23ης Μαίου», αναφέρουν αναλυτές της Citi. 

«Εάν ευθυγραμμίζεται σε μεγάλο βαθμό, τότε θα μπορούσαμε να περιμένουμε σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων και μία περισσότερο προβλέψιμη νομισματική πολιτική. Ένα χαμηλότερο επίπεδο ευθυγράμμισης θα μπορούσε να παραπέμψει σε ταχύτερο ρυθμό αυξήσεων και σε πιο απρόβλεπτη πολιτική με κίνδυνο διασπαστικών τάσεων στις χρηματοοικονομικές αγορές», σημειώνουν οι αναλυτές. 

 

 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

EKT: Τα πέντε βασικά ερωτήματα που απασχολούν τις αγορές

EKT: Έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για αύξηση των επιτοκίων

Φ. Βιλερουά (ΕΚΤ): Ιδιαίτερα κρίσιμη η συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News