Business & Finance Παρασκευή 3/06/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Τα μάκρο έφεραν νέες ανησυχίες για τα επιτόκια – Πτώση 2,5% για το Nasdaq

Wall Street: Τα μάκρο έφεραν νέες ανησυχίες για τα επιτόκια – Πτώση 2,5% για το Nasdaq

Σε πτώση γύρισαν οι μετοχές στη Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές «χώνεψαν» γρήγορα τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για την απασχόληση Μαίου στις ΗΠΑ για να υπερισχύσουν οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο που έχουν στη νομισματική πολιτική. 

Ο Dow Jones υποχώρησε 349 μονάδες ή 1,1%, ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 1,6%, ενώ ο Nasdaq σημείωσε πτώση 2,5%. 

Στο «κόκκινο» έκλεισαν οι τρεις δείκτες και την εβδομάδα: o S&P 500 υποχώρησε 1,2%, ενώ o Dow και ο Nasdaq από περίπου 1% έκαστος.  

Οι προσλήψεις παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα στις ΗΠΑ το Μάιο. Τα τελευταία στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας έδειξαν ότι δημιουργήθηκαν 390.000 νέες θέσεις εργασίας στην αμερικανική οικονομία τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις προβλέψεις αναλυτών. Επίσης, ο μέσος όρος ωριαίων αποδοχών αυξήθηκε 0,3% το Μάιο, ελαφρώς χαμηλότερα από την πρόβλεψη του 0,4% και σύμφωνα με τα επίπεδα του Απριλίου. 

«Τα καλά νέα είναι άσχημα νέα…Υπενθυμίζουν ότι η Fed είναι αυτή που προκαλεί ανησυχίες, τουλάχιστον στους κύκλους των επενδυτών», αναφέρει ο Μάρκ Χάκετ, της εταιρείας επενδυτικών ερευνών Nationwide. 

Oι επενδυτές που ρευστοποιούν μετοχές πιθανόν να αντιδρούν στο ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων, τη στιγμή μάλιστα που πληθαίνουν οι φωτές ότι οι επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις θα πρέπει να συνεχιστούν έως το τέλος του έτους. Αμέσως μετά τα στοιχεία για την απασχόληση, και οι ομολογιακές αποδόσεις εκτινάχθηκαν στα ύψη κοντά στο 3%. 

Η διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, τάχθηκε και αυτή υπέρ των επιθετικών επιτοκιακών αυξήσεων, εφόσον δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός έχει φθάσει στη κορύφωσή του. 

Εν μέσω των ανησυχιών για επιτοκιακές αυξήσεις, οι μετοχές τεχνολογίας έχασαν ξανά έδαφος. Η Micron Technology υποχώρησε 7,2% και η Nvidia 4,5%, ενώ τα μεγάλα ονόματα Alphabet και Meta Platforms απώλεσαν από 2,6% και 4,1% της αξίας τους αντίστοιχα. Σε ανάλογη πτώση και η Apple, μετά τη επιφυλακτική θέση της Morgan Stanley για τη μετοχή της. 

Επίσης, η μετοχή της Tesla υποχώρησε περισσότερο από 9%, στην είδηση ότι ο διευθύνων της σύμβουλος Έλον Μασκ θέλει να περικόψει το 10% των θέσεων εργασίας της αυτοκινητοβιομηχανίας. 

 

 

moneyreview.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Μέστερ (Fed): Θα χρειαστούν συνεχείς επιτοκιακές αυξήσεις – Ο πληθωρισμός δεν έχει κορυφωθεί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News