Business & Finance Τρίτη 31/05/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: «Τρενάκι του τρόμου» ο Μάιος – Aπώλειες 2,1% στο μήνα για το Nasdaq

Wall Street: «Τρενάκι του τρόμου» ο Μάιος – Aπώλειες 2,1% στο μήνα για το Nasdaq

Έντονες διακυμάνσεις παρουσίασε στη σημερινή συνεδρίαση η Wall Street, με τους επενδυτές να αποχαιρετούν έναν ιδιαίτερα δύσκολο μήνα στη διάρκεια του οποίου ο S&P 500 «φλέρταρε» με bear market εν μέσω ανησυχιών για τον πληθωρισμό αλλά και τον κίνδυνο ύφεσης. 

Ο Dow Jones υποχώρησε 222,84 μονάδες ή 0,7%, ο S&P 500 κατέγραψε πτώση 0,6%, ενώ ο Nasdaq σημείωσε απώλειες 0,4%, αφού όμως νωρίτερα είχε ενισχυθεί έως 0,5% στα υψηλά της συνεδρίασης και είχε υποχωρήσει περίπου 1,6% στα χαμηλά. 

Ο μήνας Μάιος θυμίζει «τρενάκι του τρόμου», με τους Dow Jones και S&P 500 να κλείνουν το μήνα χωρίς αξιοσημείωτη μεταβολή, χάρη στο ράλι της προηγούμενης εβδομάδας. Ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 2,1% στο μήνα. 

Οι περισσότερες μετοχές κινήθηκαν καθοδικά με τους εννέα από τους 11 κλάδους του S&P 500 να βρίσκονται στο «κόκκινο». 

Οι μετοχές ενέργειας παρουσίασαν την χειρότερη επίδοση στο δείκτη S&P 500, καθώς μετά τα αρχικά κέρδη τους γύρισαν σε πτώση μετά το δημοσίευμα της WSJ ότι κάποια μέλη του ΟΠΕΚ εξετάζουν την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στη συμφωνία για την παραγωγή πετρελαίου. Η Chevron υποχώρησε περίπου 2%, ενώ η Schlumberger περισσότερο από 4%.

Ο τομέας υγείας παρουσίασε την χειρότερη επίδοση με πτώση 1,3%. Η μετοχή της UnitedHealth Group συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των μετοχών που άσκησαν τις μεγαλύτερες πιέσεις στο Dow Jones, υποχωρώντας περισσότερο από 2%. 

Σε πτώση και η βαριά βιομηχανία, καθώς είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον οικονομικό κύκλο, με τις μετοχές των Honeywell και Boeing να καταγράφουν απώλειες 1%. 

Την ίδια στιγμή, το ράλι ορισμένων μετοχών τεχνολογίας υψηλής κεφαλαιοποίησης προσέφερε κάποιο στήριγμα στο Nasdaq. Η μετοχή της Amazon ενισχύθηκε περισσότερο από 4%, ενώ του μητρικού ομίλου της Google, Alphabet, περισσότερο από 1%.

Ο Μάιος ήταν δύσκολος μήνας για τη Wall Street. Ο δείκτης S&P 500 διολίσθησε προς στιγμή σε bear market στις 20 Μαίου, καταγράφοντας πτώση 20%, ενώ ο Dow Jones γνώρισε το πιο παρατεταμένο καθοδικό σερί από το 1923, υποχωρώντας επί οκτώ διαδοχικές εβδομάδες, προτού επιστρέψει σε ράλι την προηγούμενη εβδομάδα. 

Dow και S&P 500 γνώρισαν την προηγούμενη εβδομάδα τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη από το Νοέμβριο του 2020 με άνοδο 6,2% και 6,5% αντίστοιχα. Ο Nasdaq ενισχύθηκε και αυτός 6,8% αντίστοιχα, κλείνοντας ανοδικά μετά από επτά διαδοχικές εβδομάδες απωλειών. 

Παρ΄όλα αυτά, οι μετοχές απέχουν πολύ από τα υψηλά τους. O Dow περίπου 10% από το ιστορικό υψηλό του, ο S&P 500 περίπου 14% και ο Nasdaq περισσότερο από 25%. 

 

 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Δεν θα έχουν διάρκεια τα ράλι – Η αγορά θα πέσει κι άλλο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News