Business & Finance Τετάρτη 25/05/2022, 15:26
ΑΓΟΡΕΣ

«Ξαναζώ το καλοκαίρι του 2008»: Βετεράνος της Wall Street βλέπει περαιτέρω πτώση 17%

«Ξαναζώ το καλοκαίρι του 2008»: Βετεράνος της Wall Street βλέπει περαιτέρω πτώση 17%

Ο αμερικανικός χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 θα σημειώσει περαιτέρω πτώση 17%, στις 3.300 μονάδες, καθώς οι αγορές έχουν μπει σε ένα παρατεταμένο bear market που μπορεί να συγκριθεί με εκείνο που προηγήθηκε της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008, προειδοποιεί ο φημισμένος οικονομολόγος Ντέιβιντ Ρόζενμπεργκ.

«Νιώθω σαν να ξαναζώ το καλοκαίρι του 2008», έγραψε ο Ρόζενμπεργκ σε άρθρο του στο MarketWatch. «Το χρηματιστήριο ακολουθεί ένα γνώριμο μοτίβο ενός υφεσιακού bear market».

«Ξαναζώ το καλοκαίρι του 2008»: Βετεράνος της Wall Street βλέπει περαιτέρω πτώση 17%-1

Έως τα τέλη του Μαΐου του 2008, πριν να γίνει ορατή η έκταση των προβλημάτων στα subprime στεγαστικά δάνεια, ο S&P 500 είχε μετά βίας αποφύγει να μπει σε bear market, έχοντας σημειώνει πτώση 17% από το υψηλό του προηγούμενου Οκτωβρίου, πριν να ανακάμψει. Όμως, πολύ σύντομα, η αγορά βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση, σημειώνοντας απώλειες 40% έως τα τέλη της χρονιάς.

Ο ιδρυτής της Rosenberg Research, ένας βετεράνος των αγορών με πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας, έχει κατ΄ επανάληψη προειδοποιήσει τους επενδυτές ότι θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα bear market. Και επικαλείται τη χαμηλή μερισματική απόδοση του S&P 500 σαν ένα λόγο πίσω από την πρόβλεψή  του για περαιτέρω πτώση του S&P 500 κατά 17%.

«Η μερισματική απόδοση του S&P 500 είναι μόλις 1,5%. Τα bear markets συνήθως δεν τελειώνουν ώσπου η μερισματική απόδοση να συγκλίνει με την απόδοση των ομολόγων. Αριθμητικά, αυτό σημαίνει ότι το χαμηλό του S&P 500 θα είναι  πιο κοντά στις 3.300 μονάδες», σημειώνει ο Ρόζενμπεργκ.  Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου είναι περίπου 2,8%.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, το ράλι των αγορών τα τελευταία δύο χρόνια «ήταν ένα fake bull market που χτίστηκε πάνω στην άμμο, όχι στο τσιμέντο». Όπως σημειώνει το Business Insider, πολλοί άλλοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι τα μέτρα στήριξης της Federal Reserve έναντι της πανδημίας συνέβαλαν στην εκτίναξη των αποτιμήσεων σε μη ρεαλιστικά επίπεδα, με αποτέλεσμα η αύξηση των επιτοκίων να οδηγεί τώρα σε κραχ.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Επανάληψη του 2008; Ο Mr Big Short βλέπει ξανά το αεροπλάνο να πέφτει

UBS: Τι να κάνετε σε ένα bear market

Capital Economics: O S&P 500, το bear market και το μισοάδειο ποτήρι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News