Business & Finance Τετάρτη 14/07/2021, 08:44
BUSINESS & FINANCE

Morgan Stanley: Κίνδυνος διόρθωσης 15% και νέας φούσκας dot com

Tα χαμηλά επιτόκια έχουν σπρώξει τις τεχνολογικές μετοχές σε αποτιμήσεις που θυμίζουν την εποχή της φούσκας των dot com

Morgan Stanley: Κίνδυνος διόρθωσης 15% και νέας φούσκας dot com

Οι πιθανότητες μίας χρηματιστηριακής διόρθωσης έως και 15% αυξάνονται, καθώς οι υψηλές αποτιμήσεις των τεχνολογικών μετοχών καθιστούν τη Wall Street ευάλωτη, προειδοποιεί η Morgan Stanley. 

Όπως διαπίστωσε σε έκθεσή της η επικεφαλής επενδύσεων της Morgan Stanley Wealth Management, Λίζα Σάλετ, τα χαμηλά επιτόκια έχουν σπρώξει τις τεχνολογικές μετοχές σε αποτιμήσεις που θυμίζουν την εποχή της φούσκας των dot com. Ο δείκτης τιμής/πωλήσεις του τεχνολογικού κλάδου βρίσκεται στα επίπεδα που είχαν καταγραφεί για τελευταία φορά το 2000, στο αποκορύφωμα της φούσκας. 

Επιπλέον, ο τεχνολογικός κλάδος έχει σήμερα πολύ μεγαλύτερη στάθμιση στον S&P 500 σε σχέση με το 2000, με αποτέλεσμα να ωθεί το δείκτη τιμής/πωλήσεις του ευρύτερου δείκτη σε επίπεδα 50% υψηλότερα από ό,τι έχουν καταγραφεί ποτέ. 

«Το πρόβλημα με την κατάσταση αυτή είναι ότι η κερδοφορία και τα αποτελέσματα του τεχνολογικού κλάδου είναι ευάλωτα», τονίζει η Σάλετ. «Ενώ οι τάσεις της κυκλικής ανάπτυξης μπορεί να στηρίξουν την ανθεκτικότητά του απέναντι σε μικρές αλλαγές της οικονομικής ανάπτυξης, ο κλάδος τώρα αντιμετωπίζει πρωτοφανή εμπόδια, από την αύξηση του κόστους παραγωγής, το ασθενέστερο δολάριο, τον σκληρότερο ανταγωνισμό, τους υψηλότερους φόρους, την αυστηρότερη εποπτεία και τις αντιδράσεις των πελατών», προσθέτει. 

Εάν αυτοί οι παράγοντες πλήξουν τον τεχνολογικό κλάδο, τότε η ευρύτερη αγορά θα βρεθεί σε κίνδυνο, τονίζει η Morgan Stanley. 

«Όπως έχουμε επισημάνει τους τελευταίους δύο μήνες, η αγορά εξακολουθεί να κινείται σε ιστορικά υψηλά με όλο και λιγότερες μετοχές, ενώ το αφήγημα γίνεται όλο και πιο θολό. Επομένως, ο κίνδυνος μίας διόρθωσης αυξάνεται», αναφέρει η έκθεση.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News