ΑΓΟΡΕΣ

Capital Economics: O S&P 500, το bear market και το μισοάδειο ποτήρι

Capital Economics: O S&P 500, το bear market και το μισοάδειο ποτήρι

Περίπου στο 8% υπολογίζει η Capital Economics τα περιθώρια για περαιτέρω πτώση του S&P 500, προβλέποντας ότι ο δείκτης θα πιάσει «πάτο» στις 3.750 μονάδες, στα μέσα του έτους. Όμως, δεν θα της προκαλούσε έκπληξη εάν η Wall Street έπεφτε πολύ χαμηλότερα στην περίπτωση που η αμερικανική οικονομία βυθιστεί σε μία ήπια ύφεση. Σε αυτό το ενδεχόμενο, ο S&P 500 θα μπορούσε να χάσει το ένα τρίτο της αξίας του από τα προηγούμενα υψηλά, πέφτοντας περίπου στις 3.200 μονάδες, εκτιμά ο επενδυτικός οίκος.

«Το μισογεμάτο ποτήρι για τις αμερικανικές μετοχές είναι ότι έχουν ήδη πέσει όσο συνήθως πέφτουν σε μία τυπική ύφεση, επομένως τώρα έχουν αρκετά περιθώρια ανόδου εάν –όπως περιμένουμε ότι θα συμβεί- η αμερικανική οικονομία ‘λυγίσει’ αλλά δεν ‘σπάσει’», εξηγεί ο αναλυτής της Capital Economics John Higgins.

«Η ανταπάντηση για το μισοάδειο ποτήρι είναι ότι η πτώση των μετοχών μέχρι στιγμής φέτος αντανακλά κυρίως την αντιστροφή των ακριβών αποτιμήσεων λόγω της αναταραχής της αγοράς ομολόγων και όχι τις ανησυχίες για τις προοπτικές της ανάπτυξης, οι οποίες άρχισαν να εντείνονται πρόσφατα», προσθέτει.

Και ενώ η Capital Economics τονίζει ότι η πτώση της Wall Street δεν σημαίνει πάντα και μια επερχόμενη ύφεση, εντούτοις επισημαίνει πως όταν σημειώνεται μια ύφεση, συνήθως αυτή συνοδεύεται από ένα bear market, δηλαδή από πτώση του S&P 500 πάνω από 20%.

Capital Economics: O S&P 500, το bear market και το μισοάδειο ποτήρι-1

Στις τελευταίες οκτώ υφέσεις από το 1966, η πτώση του S&P 500 ήταν κατά μέσο όρο 35%,  δείχνουν τα στοιχεία του οίκου. Και σε κάποιο βαθμό, η πτώση συνάδει με τη σοβαρότητα της ύφεσης.

Όμως, η τύχη της οικονομίας δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που επηρεάζει το πόσο θα πέσει η Wall Street. Η αποτίμηση των μετοχών στην αρχή της πτώσης παίζει επίσης έναν ρόλο.

Και η Capital Economics επισημαίνει ότι στις αρχές του έτους, οι αποτιμήσεις ήταν οι υψηλότερες από ό,τι έχουν υπάρξει από τα τελευταία στάδια της φούσκας του dot com και παραμένουν υψηλές μέχρι και σήμερα.

Capital Economics: O S&P 500, το bear market και το μισοάδειο ποτήρι-2

Και την ίδια στιγμή, οι προσδοκίες των επενδυτών για τα εταιρικά κέρδη παραμένουν αισιόδοξες.

«Όλα αυτά μας οδηγούν να πιστέψουμε ότι ο ‘πάτος’ για τον S&P 500 στην περίπτωση μιας ήπιας ύφεσης θα μπορούσε να είναι σημαντικά χαμηλότερα», καταλήγει ο  John Higgins.

Διαβάστε επίσης: 

BofA για αγορές: Χορεύοντας με τις αρκούδες – Πότε θα έρθει το ράλι

Morgan Stanley: Οι αγορές θα πέσουν κι άλλο – Μην περιμένετε κέρδη για ένα χρόνο

BofA: Το sell off θυμίζει το σκάσιμο της φούσκας των dot com – Έπιασαν πάτο οι αγορές; 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News