Business & Finance Τρίτη 31/05/2022, 22:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

WSJ: Ο ΟΠΕΚ εξετάζει την έξοδο της Ρωσίας από τη συμφωνία παραγωγής πετρελαίου

WSJ: Ο ΟΠΕΚ εξετάζει την έξοδο της Ρωσίας από τη συμφωνία παραγωγής πετρελαίου

Την ιδέα αναστολής της συμμετοχής της Ρωσίας στη συμφωνία που υπέγραψαν οι κορυφαίοι πετρελαιοπαραγωγοί, εξετάζουν κάποια μέλη του ΟΠΕΚ (Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγών Κρατών), από τη στιγμή που οι κυρώσεις της Δύσης και κυρίως το μερικό εμπάργκο της Ε.Ε. αρχίζουν να υπονομεύουν την ικανότητα της Μόσχας να διοχετεύσει περισσότερο αργό, όπως ανέφερε δημοσίευμα της WSJ, επικαλούμενο εκπροσώπους του ΟΠΕΚ. 

Εάν εξαιρεθεί η Ρωσία από τους στόχους για την παραγωγή πετρελαίου που έχει θέσει το καρτέλ, αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τη Σουηδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλους παραγωγούς του ΟΠΕΚ να διοχετεύσουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα πετρελαίου στις αγορές, κάτι άλλωστε που οι ΗΠΑ αλλά και ευρωπαϊκές χώρες έχουν ζητήσει επανειλημμένως, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ωθήσει τις τιμές πετρελαίου σταθερά πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. 

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία, ένας από τους τρεις μεγαλύτερος πετρελαιοπαραγωγούς του πλανήτη, συμφώνησε πέρυσι μαζί με τον ΟΠΕΚ και εννέα ακόμη χώρες που δεν είναι μέλη του να διοχετεύουν περισσότερο αργό κάθε μήνα. Τώρα, όμως η παραγωγή της αναμένεται να μειωθεί 8% στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. 

Πάντως, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί εάν η Ρωσία θα συμφωνούσε να εξαιρεθεί από τους στόχους παραγωγής που έχουν συμφωνηθεί. 

Μέχρι στιγμής, δεν έχει ασκηθεί επισήμως καμία πίεση προς τον ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή του προκειμένου να καλύψει ενδεχόμενη μείωση από την Ρωσία, όμως κάποιες χώρες μέλη από τον Περσικό Κόλπο έχουν αρχίσει να προγραμματίζουν αυξήσεις στην παραγωγή κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους μήνες, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι του καρτέλ. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ

 

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία για το εμπάργκο: Θα βρει άλλους πελάτες

Πετρέλαιο: Ανοδικό ξέσπασμα μετά την ανακοίνωση του εμπάργκο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News