Business & Finance Παρασκευή 3/06/2022, 21:57
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέστερ (Fed): Θα χρειαστούν συνεχείς επιτοκιακές αυξήσεις – Ο πληθωρισμός δεν έχει κορυφωθεί

Μέστερ (Fed): Θα χρειαστούν συνεχείς επιτοκιακές αυξήσεις – Ο πληθωρισμός δεν έχει κορυφωθεί

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός έχει φθάσει στο απόγειό του δήλωσε η διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, η οποία τάσσεται υπέρ μίας σειράς επιθετικών επιτοκιακών αυξήσεων. 

«Θεωρώ ότι η Fed βρίσκεται σε μία διαδικασία επανεξέτασης της πολιτικής της για να τιθασσεύσει τον πληθωρισμό και να τον επαναφέρει στο στόχο του 2%. Δεν θέλω να κηρύξω καμία νίκη κατά του πληθωρισμού προτού να διαπιστώσω ότι οι πράξεις μας αρχίζουν να αποδίδουν και να συγκρατούν τη ζήτηση σε μία καλύτερη ισορροπία με την προσφορά», ανέφερε. 

Παρά το γεγονός ότι κάποια στοιχεία έχουν δείξει ότι το ποσοστό αύξησης του πληθωρισμού έχει συγκρατηθεί, η Μέστερ τόνισε ότι θα χρειαστεί να περάσουν αρκετοί μήνες ώστε να εδραιωθεί η καθοδική τάση και να νοιώσει άνετη. 

«Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να δηλώσουμε ότι θα αλλάξει η προπτική μας ως προς την πολιτική που θα ακολουθήσουμε. Το νούμερο ένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην οικονομία μας παραμένει ο πολύ υψηλός πληθωρισμός, που βρίσκεται πολύ πιο πάνω από τα αποδεκτά επίπεδα», είπε χαρακτηριστικά. 

Στο πλαίσιο αυτό, η Μέστερ ανέφερε ότι οιαδήποτε μορφή παύσης στις επιτοκιακές αυξήσεις, όπως ειπώθηκε τις τελευταίες ημέρες, είναι απίθανη, παρότι το μέγεθος των αυξήσεων θα μπορούσε να μειωθεί. 

«Αναφορικά με τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, δεν βλέπω καμία ένδειξη ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αποκλιμακωθεί. Συνεπώς, θα έβλεπα πολύ εύκολα μία επιτοκιακή αύξηση των 50 μονάδων βάσης. Φυσικά, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάρουμε σήμερα την απόφαση. Το θέμα δεν είναι εάν θα προχωρήσουμε σε αύξηση των 50 μονάδων βάσης ή όχι, αλλά να δούμε εάν ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει από τα σημερινά επίπεδα. Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να αυξήσουμε τα επιτόκια 25 μοναδές βάσης. Σε καμία περίπτωση όμως δεν ανήκω στο στρατόπεδο όσων πιστεύουν ότι το Σεπτέμβριο θα πρέπει να σταματήσουμε τις αυξήσεις», τόνισε. 

Τα σχόλια της Μέστερ είναι ανάλογα με αυτά της Αντιπροέδρου Λάελ Μπρέιναρντ, η οποία είπε ότι είναι πολύ δύσκολο να υποστηρίξουμε μία διακοπή των επιτοκιακών αυξήσεων το Σεπτέμβριο. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Γουάλερ: Ανοικτός σε επιτοκιακές αυξήσεις των 50 μβ έως ότου μειωθεί ο πληθωρισμός

ΒοfA: Η Fed μπορεί να διακόψει τις επιτοκιακές αυξήσεις το Σεπτέμβριο

Μπούλαρντ: Η Fed θα πρέπει να κάνει τώρα επιθετικές κινήσεις, για να μειώσει τα επιτόκια το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News