Business & Finance Τετάρτη 1/06/2022, 09:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθωρισμός: Mea culpa από την Τζάνετ Γέλεν

Πληθωρισμός: Mea culpa από την Τζάνετ Γέλεν

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, παραδέχτηκε ότι υποτίμησε το πρόβλημα του πληθωρισμού. 

«Έκανα λάθος για την πορεία που θα ακολουθούσε ο πληθωρισμός», είπε η Γέλεν μιλώντας στο CNN. «Υπήρξαν απρόβλεπτα και μεγάλα σοκ στην οικονομία που αύξησαν τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού τα οποία επηρέασαν άσχημα την οικονομία μας και εκείνη τη στιγμή δεν τα καταλάβαινα πλήρως», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, τα lockdown στην Κίνα και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει σοκ στην οικονομία, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών μετά από συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον Πρόεδρο της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Ο Μπάιντεν είπε νωρίτερα ότι ο ρόλος του ως προέδρου είναι να δώσει στη Fed «τον χώρο που χρειάζεται για να κάνουν τη δουλειά της», προσθέτοντας: «Δεν πρόκειται να ανακατευτώ στο κρίσιμο έργο της». Η Γέλεν είπε ότι η Fed λαμβάνει τα μέτρα που χρειάζεται για να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Η δημοτικότητα τον Μπάιντεν στο θέμα της διαχείρισης της οικονομίας έχει μειωθεί με την αύξηση του κόστους ζωής. Οι τιμές καταναλωτή τον Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 8,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, κοντά στο υψηλό 40 ετών που σημειώθηκε τον Μάρτιο.

Όταν την ρώτησαν εάν τα χειρότερα έχουν περάσει σε ό,τι αφορά την απότομη άνοδο του πληθωρισμού, η Γέλεν είπε ότι ήταν ενθαρρυντικό ότι ο βασικός πληθωρισμός έχει πέσει.

Ο δομικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 6,2% τον Απρίλιο και αναμένεται να συνεχίσει να επιβραδύνεται τους επόμενους μήνες.

Ωστόσο, η Γέλεν σημείωσε ότι έπειτα από το εμπάργκο των ευρωπαϊκών χωρών στο ρωσικό πετρέλαιο, «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε περαιτέρω σοκ».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News