Business & Finance Πέμπτη 26/05/2022, 22:29
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΒοfA: Η Fed μπορεί να διακόψει τις επιτοκιακές αυξήσεις το Σεπτέμβριο

ΒοfA: Η Fed μπορεί να διακόψει τις επιτοκιακές αυξήσεις το Σεπτέμβριο

Η Φέντεραλ Ριζέρβ μπορεί να βάλει μία παύση στη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής το Σεπτέμβριο, εάν υπάρξει επιδείνωση της οικονομίας και υποχωρήσει ο πληθωρισμός, ανέφεραν στρατηγικοί αναλυτές της BofA, μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. 

Όλοι οι διαμορφωτές πολιτικής της Fed συμφώνησαν να αυξήσουν τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στη συνεδρίασή της στις 3 έως 4 Μαίου προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, ενώ στην πλειοψηφία τους ανέφεραν ότι περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις αυτής της κλίμακας τον Ιούνιο και τον Ιούλιο φαίνεται να είναι οι ενδεδειγμένες. 

Τα πρακτικά έδειξαν επίσης ότι η Fed προσπαθεί με τον καλύτερο τρόπο να μειώσει τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει ύφεση ή μεγάλη αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ – κάτι που, σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους της θα αποτελέσει μία μεγάλη πρόκληση. 

Ωστόσο, στρατηγικοί αναλυτές της BofA ανέφεραν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να διακόψει τις επιτοκιακές αυξήσεις το Σεπτέμβριο, αφήνοντας το βασικό επιτόκιό της σε μία κλίμακα μεταξύ 1,75% και 2%, στην περίπτωση που οι οικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν.

«Είδαμε τον τελευταίο καιρό μία αξιοσημείωτη αλλαγή επικοινωνίας της Fed, κάτι που σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους θα δώσει τη δυνατότητα στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να σταματήσει για να πάρει μία ανάσα προς το τέλος του έτους», σημειώνουν. 

Μία διακοπή στη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων σε ολοκληρη την καμπύλη των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές. 

Ωστόσο, δεν συμμερίζονται όλοι αυτή την άποψη. Στρατηγικοί αναλυτές της TD Securities αναμένουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια πάνω από το ουδέτερο σημείο, το επίπεδο δηλ. αυτό που ούτε περιορίζει ούτε και στηρίζει την ανάπτυξη. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Πρακτικά Fed: Ανοίγει ο δρόμος για επιτοκιακές αυξήσεις των 50 μβ Ιούνιο και Ιούλιο

Στίγκλιτς: Oι αυξήσεις των επιτοκίων «σκοτώνουν» την οικονομία, όχι τον πληθωρισμό

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News