Business & Finance Τρίτη 19/04/2022, 22:04
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπούλαρντ: Το «γεράκι» της Fed που μιλά για επιτοκιακή αύξηση 75 μονάδων βάσης

Μπούλαρντ: Το «γεράκι» της Fed που μιλά για επιτοκιακή αύξηση 75 μονάδων βάσης

Την «πόρτα» για να συζητηθει η πρώτη από το 1994 αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης άνοιξε το μεγαλύτερο «γεράκι» της Φέντεραλ Ριζέρβ, μία κίνηση που οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι θα αποτελέσει το «ύστατο όπλο» στη μάχη κατά του πληθωρισμού. 

Ο διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας του Σεν Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, είχε στηρίξει σθεναρά την απόφαση του πρώην προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ, Άλαν Γκρίνσπαν, να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης το 1994, λέγοντας ότι έδωσε το έναυσμα στην αμερικανική οικονομία για μία σταθερή ανάπτυξη πέντε ετών στο δεύτερο ήμισυ της δεκαετίας του 1990, μία από τις καλύτερες περιόδους στη μακροοικονομική ιστορία των ΗΠΑ. 

«Δεν θα το απέκλεια, αλλά ούτε και θα το προτεινα αυτή τη στιγμή», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο 61χρονος Μπούλαρντ αποτελεί μία από τις ισχυρές φωνές μέσα στην Fed που ζητούν πιο αυστηρή νομισματική πολιτική στη διάρκεια του τελευταίου έτους. Τους τελευταίους μήνες, είχε συστήσει στην κεντρική τράπεζα να σταματήσει τις αγορές κρατικών ομολόγων και τίτλων εξασφαλισμένων με υποθήκη πιο γρήγορα από το Μάρτιο, οπότε και ανακοίνωσε την απόφασή της, ενώ είχε επανειλημμένως ζητήσει αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από τον Φεβρουάριο. 

Consumer prices in U.S. post largest annual advances since early 1980s
  

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο για επιτοκιακή αύξηση των 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του επόμενου μηνός. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, μία αύξηση των 75 μονάδων βάσης ή μεγαλύτερη είναι απαγορευτική. Οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed έχουν δηλώσει ότι άμεσος στόχος τους είναι η αύξηση των επιτοκίων σε ένα ουδέτερο επίπεδο, που σημαίνει ότι ούτε στηρίζει την ανάπτυξη ούτε και οδηγεί σε επιβράδυνση και το οποίο ορίζεται γύρω στο 1,25% έως 1,50%.

Η κίνηση του Γκρίνσπαν για αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης το Νοέμβριο του 1994, που έφερε τα επιτόκια στο 5,5%, έλαβε χώρα στο τέλος μίας σειράς επιτοκιακών αυξήσεων της τάξης των τριών ποσοστιαίων μονάδων. Επίσης, είχε συμβεί μετά από μία συνεδρίαση όπου δεν έγινε καμία αλλαγή στα επιτόκια. Εν συνεχεία, η Fed μείωσε τα επιτόκια κάποιες φορές αρχής γενομένης τον Ιούλιο του 1995. 

Greenspan's big hike preceded strong growth in the late 1990s
  

Παρότι κάποιοι οικονομολόγοι θεωρούν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή στο 8,5% το Μάρτιο άγγιξε κορυφή, δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ως προς αυτό, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται. 

Ο Ρόμπερτ Ντεντ, οικονομολόγος της Nomura Securities, κρίνει ότι μία επιτοκιακή αύξηση των 75 μονάδων βάσης θα είναι «εντελώς απαραίτητη» φέτος, εάν η Φέντεραλ Ριζέρβ κρίνει ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί περαιτέρω. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Πληθωρισμός: Τα μαθήματα από την οικονομική κρίση του 2008

Πρακτικά Fed: Έτοιμη για επιτοκιακή αύξηση 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Μαΐου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News