Business & Finance Δευτέρα 30/05/2022, 22:39
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γουάλερ: Ανοικτός σε επιτοκιακές αυξήσεις των 50 μβ έως ότου μειωθεί ο πληθωρισμός

Γουάλερ: Ανοικτός σε επιτοκιακές αυξήσεις των 50 μβ έως ότου μειωθεί ο πληθωρισμός

Συνέχιση των επιτοκιακών αυξήσεων έως το τέλος του έτους βλέπει ο κεντρικός τραπεζίτης της Fed, Κρίστοφερ Γουάλερ, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την τιθάσσευση του πληθωρισμού. 

Ειδικότερα, ο αξιωματούχος της Fed δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ των αυξήσεων που θα οδηγήσουν τα επιτόκια πάνω από το «ουδέτερο» επίπεδο, το σημείο δηλ. που δεν στηρίζει αλλά ούτε και περιορίζει την ανάπτυξη. 

Ενώ άλλοι αξιωματούχοι της Φέντεραλ Ριζέρβ θεωρούν ως ουδέτερο σημείο το 2,5%, ο Γουάλερ τάσσεται υπέρ αυξήσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν το βασικό επιτόκιο δύο ακόμη ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το επίπεδο αυτό. 

«Μετά από μία παρατεταμένη περίοδο, θα μάθουμε σίγουρα περισσότερα για το πως η νομισματική πολιτική επηρεάζει τη ζήτηση. Εάν τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός παραμένει επίμονα υψηλός, τότε είμαι προετοιμασμένος να κάνουμε περισσότερα», είπε χαρακτηριστικά. 

Οι δηλώσεις του απηχούν το γενικότερο κλίμα που απορρέει από τα πρακτικά της Fed από την τελευταία συνεδρίασή της, που δημοσιοποιήθηκαν πριν από λίγες ημέρες. Στη συνεδρίαση των αρχών Μαίου, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας εξέφρασαν την άποψη ότι μία περιοριστική νομισματικήπολιτική ίσως να αποδειχθεί η ενδεδειγμένη αυτή τη στιγμή, ανάλογα με τις προοπτικές της οικονομίας και τους κινδύνους ως προς τις προοπτικές της. 

Πάντως, οι αγορές εξακολουθούν να περιμένουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκιά της σε μία κλίμακα μεταξύ 2,5% και 2,75%. Ωστόσο, εάν ο πληθωρισμός συνεχιστεί, τότε η Fed θα προχωρήσει ακόμη πιο πέρα. Αυτή τη στιγμή το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ κυμαίνεται σε ένα εύρος διακύμανσης μεταξύ 0,75% και 1%. 

«Σίγουρα, δεν αποσύρω από το τραπέζι τις επιτοκιακές αυξήσεις των 50 μονάδων βάσης, έως ότου δω τον πληθωρισμό να κατεβαίνει κάτω από το στόχο του 2%. Έως το τέλος του έτους, υποστηρίζω ότι τα επιτόκια θα βρίσκονται πάνω από το ουδέτερο επίπεδο», είπε χαρακτηριστικά. 

O Γουάλερ πάντως πιστεύει ότι η Fed μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια και θα θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει σοβαρή οικονομική επιβράδυνση. Εν μέρει, στόχος της Fed είναι να μειώσει τη ζήτηση εργασίας χωρίς να προκαλέσει μεγάλη αύξηση της ανεργίας. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή 5,6 εκατ. περισσότερες ανοικτές θέσεις εργασίας από αυτές που είναι διαθέσιμες στους εργαζομένους, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

ΒοfA: Η Fed μπορεί να διακόψει τις επιτοκιακές αυξήσεις το Σεπτέμβριο

Στίγκλιτς: Oι αυξήσεις των επιτοκίων «σκοτώνουν» την οικονομία, όχι τον πληθωρισμό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News