Business & Finance Πέμπτη 12/05/2022, 18:10
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Πτώση 1,88% με πιέσεις από τράπεζες – Χάθηκαν και οι 850 μονάδες 

Χρηματιστήριο: Πτώση 1,88% με πιέσεις από τράπεζες – Χάθηκαν και οι 850 μονάδες 

Ενώ μέχρι το μεσημέρι κατάφερνε να περιορίζει τις απώλειες που σημείωνε εν συγκρίσει με την εικόνα στις διεθνείς αγορές, εντέλει το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν άντεξε στις πιέσεις που του ασκήθηκαν κυρίως από τις τραπεζικές μετοχές και κατέγραψε σημαντικές απώλειες που του στοίχισαν τις 850 μονάδες. 

Για άλλη μια συνεδρίαση το ελληνικό χρηματιστήριο δεν συγχρονίσθηκε με τις διεθνείς αγορές. Την ώρα που στην Ευρώπη τα χρηματιστήρια κατέγραφαν απώλειες που ανέρχονταν έως το -2%, στη Λεωφόρο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης έφθασε έως και το -0,40% στιγμιαία, βρίσκοντας στήριξη από τα ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν πριν από την έναρξη της συνεδρίασης. 

Βάσει των όσων έχουν προηγηθεί το τελευταίο διάστημα, θα μπορούσε γι άλλη μια συνεδρίαση να κινηθεί αυτόνομα και να αποφύγει το βαρύ πλήγμα που προδιαγραφόταν στις ευρωπαϊκές αγορές. Αλλά φευ. 

Το άνοιγμα της Wall Street δεν ταρακούνησε τις αγορές και σιγά σιγά ροκανίζει τις απώλειες, οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες όμως παραμένουν υπό του μηδενός, με τον Nasdaq να έχει περάσει πρόσκαιρα σε θετικό έδαφος. 

Η πιο ανώδυνη σχετικά αντίδραση του αμερικανικού χρηματιστηρίου απορρόφησε κατά κάποιο τρόπο μέρος των απωλειών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ωστόσο, όπως φάνηκε, οι δυνάμεις ήταν αντίρροπες: οι ευρωπαϊκές αγορές ανέβασαν κάπως ταχύτητα, ενώ από την άλλη η ελληνική κατέβαζε. 

Η εικόνα στο ελληνικό χρηματιστήριο

Αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να απωλέσει 1,88% και βρεθεί πλέον υπό των 850 μονάδων, στις 846,46 μονάδες. Το χαμηλό ημέρας σημειώθηκε στις 844,53 μονάδες με το υψηλό στις 855,34 μονάδες. 

Ο τζίρος ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ για δεύτερη φορά την τρέχουσα εβδομάδα, διαμορφούμενος στα 101 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών στα 42,6 εκατ. τεμάχια. 

Επί της ουσίας μόνο η μετοχή της Coca Cola παρουσίασε κέρδη, ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση με ένα καθόλου άσχημο +4,87% (ήταν εκ των εταιρειών που ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί τις οικονομικές τους επιδόσεις για το προηγούμενο τρίμηνο), καθώς αυτή της Jumbo σημείωσε άνοδο 0,56%, ενώ Motor Oil και ΕΥΔΑΠ έμειναν αμετάβλητες. 

Μοιραία ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης υπέστη βαριές απώλειες της τάξεως του 1,94%, ενώ ακόμη πιο βαριές ήταν αυτές του Mid Cap (-2,95%).

Ο τραπεζικός δείκτης ήταν εκείνος που παρουσίασε τη χειρότερη σημερινή εικόνα διαγράφοντας 4,33%, με τις μετοχές του να έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή καθοδική αντίδραση του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Alpha Bank -5,36%, Πειραιώς -4%, Εθνική -3,90%, Eurobank -3,88%). 

Η μετοχή της Σαράντης υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα της τάξεως του 5,80% και από μικρή απόσταση ακολούθησε της Lamda (5,72%). Ελβαλχαλκόρ και Τιτάνας επίσης με βαριές απώλειες 4,96% και 4,81% αντίστοιχα. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΟΤΕ: Στα 825 εκατ. ευρώ τα έσοδα α’ τριμήνου – Οι προοπτικές για το 2022

Coca-Cola HBC: Οργανική ανάπτυξη 24,2% το α’ τρίμηνο

Τράπεζα Πειραιώς: Καθαρά κέρδη 521 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News