Business & Finance Τετάρτη 4/05/2022, 11:39
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Παραμένουν οι πιέσεις υποχώρηση υπό των 900 μονάδων

Χρηματιστήριο: Παραμένουν οι πιέσεις υποχώρηση υπό των 900 μονάδων

Αδυναμία να ανακάμψει από τις χθεσινές απώλειες δείχνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, καταγράφοντας υποχώρηση στο πρώιμο στάδιο της σημερινής συνεδρίασης. 

Χθες με τις ρευστοποιήσεις να πρωταγωνιστούν το ελληνικό χρηματιστήριο κινδύνεψε να χάσει τις 900 μονάδες και με τις απώλειες της τάξεως του 2,38% έκλεισε στις 900,45 μονάδες. 

Επίπεδο το οποίο εντέλει χάθηκε σήμερα, καθώς με τις απώλειες της τάξεως του 0,54% ο Γενικός Δείκτης έχει διολισθήσει στις 895,62 μονάδες. Ο τζίρος κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα στα 7 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 2 εκατ. τεμάχια. 

Πτωτικά κινούνται οι Δείκτες Υψηλής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης, υποχωρώντας κατά 0,55% και 0,13% αντίστοιχα, ενώ στο -0,54% βρίσκεται ο τραπεζικός δείκτης. 

Η καθοδική αντίδραση του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι λίγο πολύ αναμενόμενη, καθώς σήμερα άπαντες αναμένουν τις ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασής της. Η μεγαλύτερη κεντρική τράπεζα στον κόσμο αναμένεται να προχωρήσει σε επιθετική αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, με τα επιτόκια επί του παρόντος στο εύρος του 0,25%-0,50%. 

Αύριο Πέμπτη εξάλλου, συνεδριάζει η Τράπεζα της Αγγλίας, η πρώτη εκ των μεγαλυτέρων κεντρικών τραπεζών που άνοιξε «τον χορό» της αύξησης των επιτοκίων ήδη προς το τέλος της περυσινής χρονιάς. 

Είναι δεδομένο ότι ο κύκλος του φθηνού χρήματος έχει κλείσει (με τον ιπτάμενο πληθωρισμό να έχει συμβάλλει στην ταχύτερη αλλαγή κατεύθυνσης των κεντρικών τραπεζών) και πλέον οι οικονομίες θα πρέπει να στηριχθούν στις ιδίες δυνάμεις. 

Την ίδια ώρα, αυξάνει το κόστος δανεισμού καθώς οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν τροχοδρομήσει σε ανοδική πορεία το τελευταίο διάστημα, αφήνοντας πίσω τους τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα. 

Η εικόνα στο ταμπλό 

Πίσω στη Λεωφόρο Αθηνών, με τη Mytilineos (-0,40%) να έχει ανοίξει πρώτη τον κύκλο των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων για το α΄ τρίμηνο του 2022, διάστημα κατά το οποίο τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 80% σε ετήσια βάση, η τάση είναι συγκρατημένη από πλευράς επενδυτών. 
Η μετοχή του ΟΤΕ καταγράφει τις περισσότερες απώλειες από αυτές του FTSE Large Cap της τάξεως του 2,20% και ακολουθούν, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, Εθνική, Πειραιώς με πτώση μεταξύ 1,70% έως 1,04%.
Ελλάκτωρ, Ελβαλχαλκόρ, Quest, ΟΠΑΠ με ήπια άνοδο. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Αύξηση 80% στα κέρδη και διπλασιασμός τζίρου το α΄ τρίμηνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News