Business & Finance Πέμπτη 12/05/2022, 11:25
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Κρατάει «χαρακτήρα» στο κύμα πανικού που έχει καταλάβει την Ευρώπη

Χρηματιστήριο: Κρατάει «χαρακτήρα» στο κύμα πανικού που έχει καταλάβει την Ευρώπη

Με τους επενδυτές στα χρηματιστήρια στην Ευρώπη σήμερα και στη Wall Street χθες να έχουν τραπεί σε φυγή και να προκαλούν βαριές απώλειες, το Χρηματιστήριο Αθηνών καταφέρνει να κινείται σχετικά αναίμακτα στη σημερινή συνεδρίαση.

Κι αυτό γιατί την ώρα που οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο, στη Λεωφόρο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης ξεπερνώντας την αρχική καθίζηση με απώλειες που άγγιξαν το +1,40% και τον έφεραν στις 847,22 μονάδες, καταφέρνει να περιορίσει τις απώλειές του στο 0,75% και να κινείται πέριξ των 856 μονάδων.
Με την πρώτη ώρα στη σημερινή συνεδρίαση να έχει συμπληρωθεί, ο τζίρος έχει ξεπεράσει τα 15 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών επίσης σε υψηλά επίπεδα στα 7 εκατ. τεμάχια. 

Οι αρνητικές εξελίξεις από το διεθνές περιβάλλον θέτουν γι άλλη μια συνεδρίαση τον τόνο με τον οποίο θα κινηθούν οι αγορές σήμερα.

Χθες τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ απογοήτευσαν από τη στιγμή που ναι μεν επιβραδύνθηκε στο 8,3% τον Απρίλιο από 8,5% τον Μάρτιο, ωστόσο ο ρυθμός αυτός ήταν υψηλότερος από το 8,1% που ανέμεναν οι αναλυτές. 

Κι ενώ ο πληθωρισμός στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού παρέμεινε σε υψηλό σχεδόν 40 ετών, σήμερα ήρθαν τα στοιχεία αναφορικά με το ΑΠΕ της Βρετανίας, το οποίο το α΄ τρίμηνο του 2022 επιβραδύνθηκε περισσότερο του αναμενομένου, τρέχοντας με ρυθμό 0,8% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2021, όταν κατέγραψε ποσοστό 1,3%, Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για επιβράδυνση στο 1%.

Ο συνδυασμός των δύο αυτών μακροοικονομικών στοιχείων έχει προκαλέσει εκ νέου αφαίμαξη στα χρηματιστήρια, με τα κρατικά ομόλογα να διασώζονται από αυτό το γενικευμένο sell-off, καθώς οι αποδόσεις τους και σήμερα κινούνται πτωτικά. 

Η εικόνα στο Χρηματιστήριο Αθηνών 

Πίσω στη Λεωφόρο Αθηνών, μια σειρά από ανακοινώσεις αποτελεσμάτων για το α΄ τρίμηνο του 2022, ελάφρυνε το βαρύ κλίμα που έχει περιβάλει τις διεθνείς αγορές. 

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 1,17%, της Μεσαίας κατά 1,20%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στο -1,90%. 

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, δημοσίευσαν τις οικονομικές τους επιδόσεις για το προηγούμενο τρίμηνο, οι δύο πολυτιμότερες εταιρείες με όρους κεφαλαιοποίησης, οι ΟΤΕ και Coca Cola, ενώ τα αποτελέσματά της ανακοίνωσε και η Τράπεζα Πειραιώς. 

Οι ανακοινώσεις αυτές έχουν βοηθήσει τις μετοχές τους να αποφύγουν τις κακοτοπιές, καθώς του ΟΤΕ παρουσιάζει κέρδη της τάξεως του 0,22%, της Coca Cola κινείται χαμηλότερα κατά του μηδενός κατά 0,13%, ενώ της Πειραιώς καταβάλει προσπάθειες να υπερβεί το μηδέν.

Εκείνη που κινείται δίχως να δείχνει να επηρεάζεται από το σημερινό κλίμα είναι η μετοχή της Jumbo, καθώς σημειώνει κέρδη της τάξεως του 2,45%, ο ΟΠΑΠ βρίσκεται στο +0,23%, ενώ Σαράντης και Ελλάκτωρ παραμένουν αμετάβλητες. 
Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΟΤΕ: Στα 825 εκατ. ευρώ τα έσοδα α’ τριμήνου – Οι προοπτικές για το 2022

Coca-Cola HBC: Οργανική ανάπτυξη 24,2% το α’ τρίμηνο

Τράπεζα Πειραιώς: Καθαρά κέρδη 521 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News