ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Δέχεται κλυδωνισμούς με απώλειες άνω του 3,2%

Χρηματιστήριο: Δέχεται κλυδωνισμούς με απώλειες άνω του 3,2%

Αδυναμία να βγάλει αντίδραση στις πιέσεις που δέχθηκε από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης -η οποία είναι και η εναρκτήρια για τον Μάιο- δείχνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι ρευστοποιήσεις όχι μόνο δεν έχουν υποχωρήσει αλλά αντιθέτως έχουν ανεβάσει επικίνδυνα ταχύτητα. 

Σε μια ημέρα που ήρθε η έκθεση της Deutsche Bank να επιβραβεύσει το ελληνικό χρηματιστήριο για την πορεία που κατέγραψε τον Απρίλιο, όταν και σημείωσε κέρδη περί του 5,1% την ώρα που οι διεθνείς αγορές δέχονταν κλυδωνισμούς, οι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη τους στις ελληνικές μετοχές. Κι αυτή η τάση γι άλλη μια συνεδρίαση πηγαίνει ενάντια σε αυτήν που κυριαρχεί στην Ευρώπη, όπου πέραν του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια εμφανίζουν κέρδη. 

Περί τις 14:00 ώρα Ελλάδος, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει βαριές απώλειες της τάξεως 2,89% και έχει διολισθήσει υπό των 900 μονάδων, στις 893,10 μονάδες και στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 7 Απριλίου, επίπεδο που είναι και χαμηλό ημέρας με το υψηλό να έχει καταγραφεί στις 920,77 μονάδες. 

Ο τζίρος κινείται σε υψηλά επίπεδα στα 64 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 17 εκατ. τεμάχια και περισσότερο του ήμισυ εξ αυτών να αφορά τραπεζικές μετοχές. 

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης χάνει περισσότερο του 1,80%, ενώ ακόμη μεγαλύτερη πτώση καταγράφει αυτός της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης (-2,19%). 

Οι μετοχές και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών βρίσκονται εν μέσω πιέσεων, με αποτέλεσμα ο τραπεζικός δείκτης να υποχωρεί κατά σχεδόν 2,90%, ωστόσο τη χειρότερη εικόνα παρουσιάζει ο κλάδος της τεχνολογίας (-3,14%) και των πρώτων υλών (-2,93%).

Η εικόνα στο ταμπλό 

Από τις μετοχές του FTSE Large Cap μόνο των Ελλάκτωρ, Coca Cola και Aegean διασώζονται με κέρδη της τάξεως του 3,52%, 0,52% και 0,37%, ενώ η μετοχή του ΟΤΕ καταβάλει προσπάθειες να υποσκελίζει το μηδέν.
Eurobank, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή με -4,18%, -3,46% και -3.15% αντίστοιχα, είναι οι μετοχές που δέχονται πλήγμα. 

Mytilineos και MIG, με -0,62% και -0,70% είναι επίσης οι μοναδικές με απώλειες μικρότερες του 1%. 

Επιτόκια, πληθωρισμός

Η εβδομάδα που διανύουμε επισκιάζεται από τη διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και άπαντες αναμένουν να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, καθώς ο πληθωρισμός δείχνει ότι θα συνεχίσει να κινείται αχαλίνωτα. 

Στα εντός, τον Απρίλιο στην Ελλάδα, όπως έδειξαν την προηγούμενη Παρασκευή τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός έτρεξε με ρυθμό 9,4%, ενώ τον Μάρτιο οι τιμές παραγωγού σημείωσαν νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ. 

Οι τιμές παραγωγού αποτελούν προπομπό για το πώς θα κινηθεί ο πληθωρισμός, καθώς όταν αυξάνεται το κόστος στις πρώτες ύλες, στη συνέχεια οι παραγωγοί το μετακυλύουν στους καταναλωτές. 
Η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας η οποία έχει ξεκινήσει μετά την πανδημία και τροφοδοτείται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, συνιστά τον ωστικό παράγοντα για την εκτίναξη των τιμών παραγωγού και καταναλωτή. 

Deutsche Bank

«Τρομερός» υπήρξε ο Απρίλιος για τις αγορές, σύμφωνα με τη Deutsche Bank, καθώς μόλις για δεύτερη φορά στον 21ο αιώνα, ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 έχασε πάνω από 5% και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα σημείωσαν απώλειες άνω του 2% ταυτόχρονα.

Έπειτα από ένα κακό πρώτο τρίμηνο, ο Απρίλιος δεν έδωσε ανάσα στις αγορές, αφού παράγοντες όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα lockdowns στην Κίνα και οι εντεινόμενοι φόβοι ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα μπορέσουν να ενορχηστρώσουν μία ομαλή προσγείωση των οικονομιών καθώς παλεύουν με τον υψηλό πληθωρισμό, έφεραν νέες απώλειες.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, μόλις 6 από τις 38 αγορές τις οποίες παρακολουθούν έκλεισαν τον μήνα σε θετικό έδαφος, στη χειρότερη επίδοση από τον Μάρτιο του 2020 και το χάος των πρώτων lockdowns του κορωνοϊού (τότε μόνο 2 αγορές είχαν κλείσει σε θετικό έδαφος).

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας παρουσίασε την καλύτερη επίδοση ανάμεσα στις 38 αγορές που παρακολουθεί η Deutsche Bank, με άνοδο 5,1% μέσα στον Απρίλιο. Έπειτα από τις απώλειες του 1,4% που είχε σημειώσει το πρώτο τρίμηνο του έτους, πλέον παρουσιάζει άνοδο 3,6% από τις αρχές του έτους.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Deutsche Bank: Πώς το ΧΑ έλαμψε σε έναν κακό μήνα που έγραψε ιστορία

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News