ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Επιστροφή στην ενεργό δράση με πτώση

Χρηματιστήριο: Επιστροφή στην ενεργό δράση με πτώση

Στο ίδιο κλίμα με το οποίο αποχαιρέτησε τον Απρίλιο υποδέχεται τον Μάιο το Χρηματιστήριο Αθηνών, στην πρώτη συνεδρίαση για την τρέχουσα εβδομάδα, καθώς χθες έμεινε κλειστό εξαιτίας της αργίας για την Εργατική Πρωτομαγιά. 

Η εβδομάδα που διανύουμε θα είναι η τελευταία από την οποία θα απουσιάζει κάποια συνεδρίαση, καθώς το Πάσχα των Καθολικών και των Ορθόδοξων έφεραν μια σειρά από αργίες και θα έχει έντονη δραστηριότητα από πλευράς ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων των ελληνικών εισηγμένων. 

Αυτή η εβδομάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, όπου θεωρείται σχεδόν σίγουρα ότι θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης. 

Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, ο ιπτάμενος πληθωρισμός (σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα τον Απρίλιο εκτινάχθηκε σε ετήσια βάση στο 9,4%), σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας μετά τα νέα lockdowns, έχουν φέρει νέα αναστάτωση στις διεθνείς αγορές. Όλα αυτά την ώρα που από το μέτωπο της Ουκρανίας δεν διακρίνεται καμία ένδειξη αποκλιμάκωσης της πολεμικής σύρραξης.

Παρά την διαρκώς εντεινόμενη αβεβαιότητα κι ενώ ακόμη δεν έχουν απορροφηθεί τα απόνερα από την πανδημία, το ελληνικό χρηματιστήριο κατάφερε τον Απρίλιο να καταγράψει ένα εντυπωσιακό +4,87%, την ώρα που στις διεθνείς αγορές ασκούνταν έντονες πιέσεις. 

Σήμερα, στην έναρξη της συνεδρίασης οι επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις όπως έκαναν και την Παρασκευή. Αποτέλεσμα, ο Γενικός Δείκτης να υποχωρεί κατά 0,34% και να έχει χάσει και τις 920 μονάδες (919,28 μονάδες), ενώ έχει στιγμιαία διολισθήσεις έως και τις 915,52 μονάδες στο χαμηλό ημέρα. Ο τζίρος έχει ανέλθει στα 23 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών στα 5,5 εκατ. τεμάχια. 

Με την πλειοψηφία των μετοχών του σε πτώση, ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης κινείται κατά 0,21% υπό του μηδενός, με τον Mid Cap να χάνει περί του 0,60%. Από τη μεριά του ο τραπεζικός δείκτης με Alpha Bank στο +0,97% και Εθνική στο +0,10% σημειώνει άνοδο σχεδόν 0,15% (Eurobank -0,70%, Πειραιώς -0,22%).

Η εικόνα των μετοχών 

Η μετοχή της Ελλάκτωρ πραγματοποιεί ράλι της τάξεως του 5,43% και μαζί με των δύο τραπεζών και των Coca Cola (0,88%), ΔΕΗ (0,13%) και Aegean (0,56%) είναι αυτές που βρίσκονται σε θετικό έδαφος από τον FTSE Large Cap. 

Από την άλλη πλευρά, πιέσεις δέχονται οι μετοχές των ΕΛΠΕ, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΛΠ. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News