Business & Finance Τρίτη 10/05/2022, 11:38
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Αναστροφή πορείας μετά από έξι πτωτικές συνεδριάσεις 

Χρηματιστήριο: Αναστροφή πορείας μετά από έξι πτωτικές συνεδριάσεις 

Στροφή 180 μοιρών μετά από έξι διαδοχικές συνεδριάσεις κατά τις οποίες κατέγραφε απώλειες, έχει κάνει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, μία ημέρα αφότου σε Ευρώπη και Wall Street πέρασε ένα κύμα ρευστοποιήσεων που άφησε βαριές πληγές (ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης S&P 500 υποχώρησε υπό των 4.000 μονάδων).

Σήμερα ωστόσο, μετά την χθεσινή καταιγίδα έχει έρθει η νηνεμία και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχουν πάρει την ανιούσα, όπως και το ελληνικό χρηματιστήριο. 

Τα βλέμματα όλα σήμερα στρέφονται στις 12:00 στην Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία και στην ανακοίνωσή της αναφορικά με τον πληθωρισμό του Απριλίου. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για διψήφιο ποσοστό εν συγκρίσει με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, ένα ενδεχόμενο που αν πάρει σάρκα και οστά θα είναι η πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια και συγκεκριμένα από το 1994.

Υπενθυμίζεται ότι η Eurostat, έδωσε τον εναρμονισμένο στη δική της μέθοδο πληθωρισμό στην Ελλάδα στο 9,4% (τον περασμένο Μάρτιο έτρεξε με ρυθμό 8%), ενώ αυτός της Ευρωζώνης παρέμεινε σε ιστορικό υψηλό ρεκόρ στο 7,5%. 

Με τις τιμές στα πάντα στα ύψη, η μία μετά την άλλη οι επιχειρήσεις, ακόμη και όσες δεν είχαν προβεί σε ανατιμήσεις το 2021, πλέον το κάνουν, καθώς θέλουν να διασφαλίσουν τη συνέχειά τους και ταυτόχρονα να περιορίσουν την πίεση που δέχονται τα περιθώρια κέρδους.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να έχει διογκώσει την ενεργειακή κρίση που ήδη είχε κάνει την εμφάνισή της στον απόηχο της κρίσης της πανδημίας, όπως και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, το μέλλον μόνο ευοίωνο δεν δείχνει.  

Τα μηνύματα, πάντως, που υπάρχουν από την εγχώρια και διεθνή αγορά είναι ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, επιφέροντας ισχυρό πλήγμα στο εισόδημα των καταναλωτών, προκαλώντας τεράστια επιβάρυνση στη λειτουργία των επιχειρήσεων, αλλά και ταυτόχρονα «αιμορραγία» σε αυτές, καθώς ήδη καταγράφεται μείωση της ζήτησης, ακόμη και για βασικά αγαθά και υπηρεσίες. 

Η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών

Με την πρώτη ώρα συμπληρωμένη στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο περί του 1,55% και έχει ανέβει στις 872 μονάδες, υψηλότερα κατά 13 μονάδες σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Ο τζίρος έχει υπερβεί τα 16 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών διαμορφούμενο στα 5,3 εκατ. τεμάχια. 

Με μόλις τέσσερις μετοχές του να σημειώνουν ήπια πτώση (Lamda, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ -απαραίτητες «ανάσες» μετά το χθεσινό ράλι και ΟΛΠ), ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης προσεγγίζει το +1,80%, με τον Mid Cap στο +0,76%. 

Προβάδισμα μεταξύ των μετοχών του FTSE Large Cap έχουν πάρει αυτές των Coca Cola (+3,39%),  και Alpha Bank (+3,03%), ενώ κέρδη μεταξύ 2,63% και 2,20% καταγράφουν οι μετοχές των Σαράντης, Mytilineos, Jumbo, Τιτάν και ΕΛΠΕ. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Προς διψήφιο πληθωρισμό – Μπαράζ ανατιμήσεων σε είδη σούπερ μάρκε

Βαριές απώλειες στην Wall Street: Βουτιά 4,3% για τον Nasdaq

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News