Business & Finance Παρασκευή 18/02/2022, 13:46
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Κλείσιμο εβδομάδας με τα χρηματιστήρια σε ήπια άνοδο 

Ευρώπη: Κλείσιμο εβδομάδας με τα χρηματιστήρια σε ήπια άνοδο 

Αναστροφή του αρνητικού κλίματος των τελευταίων συνεδριάσεων έχει επιτευχθεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη σημερινή συνεδρίαση, που ολοκληρώνει την τρέχουσα εβδομάδα την οποία χαρακτήρισαν οι γεωπολιτικές εντάσεις στην Ανατολική Ευρώπη.  

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 σημειώνει οριακή άνοδο 0,10% παίρνοντας αυτή την ασθενική άνοδο κυρίως από τους λεγόμενους αμυντικούς κλάδους, τους κλάδους δηλαδή που δεν ακολουθούν τους κύκλους της οικονομίας και δεν επηρεάζονται από αυτούς. 

Στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει κέρδη περί του 0,40%, με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να ακολουθεί κινούμενος υψηλότερα κατά 0,34% και τον FTSE 100 στο Λονδίνο να προσθέτει 0,24%. Αντιθέτως, ο DAX στη Φρανκφούρτη δεν συγχρονίζεται με τα υπόλοιπα χρηματιστήρια και παρουσιάζει οριακές απώλειες της τάξεως του 0,07%. 

Οι κλάδοι που ξεχωρίζουν σήμερα είναι της ακίνητης περιουσίας και των τροφίμων και ποτών, σε αντίθεση με των τραπεζών, της αυτοκινητοβιομηχανίας, της τεχνολογίας και των λιανικών πωλήσεων που κινούνται πτωτικά.

Οι επενδυτές σήμερα έχουν «ξεθαρρέψει», μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ότι ο Αμερικανός υπουργός δέχθηκε να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, δημιουργώντας προσδοκίες ότι ενδεχομένως να υπάρξει μία διπλωματική λύση.

Το ενδεχόμενο μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έφερε αναταράξεις στις αγορές στη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, με τους επενδυτές όπως συμβαίνει σε περιόδους γεωπολιτικών εντάσεων να στρέφονται στα πολύτιμα μέταλλα, όχι όμως και στα κρατικά ομόλογα. 

Οι αναταράξεις αυτές ήρθαν σε μια περίοδο, όπου αιωρείται ένας προβληματισμός αναφορικά με την επερχόμενη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών κι ενόσω ο πληθωρισμός σκαρφαλώνει μήνα με τον μήνα σε υψηλά πολλών δεκαετιών. 

Παράλληλα, οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων για το δ΄ τρίμηνο του 2021 συνεχίζονται, με το 61% των εταιρειών οι μετοχές των οποίων διαπραγματεύονται στον STOXX 600 να έχουν δημοσιεύσει καλύτερα του αναμενομένου οικονομικές επιδόσεις. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
 
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News