Business & Finance Δευτέρα 9/05/2022, 11:59
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Έναρξη εβδομάδας με «δειλή» προσπάθεια ανάκαμψης 

Χρηματιστήριο: Έναρξη εβδομάδας με «δειλή» προσπάθεια ανάκαμψης 

Με «δειλά» βήματα προσπαθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που το έχει περιβάλει το τελευταίο διάστημα, ένα διάστημα που το έφερε πίσω κι από την αφετηρία του 2022.  

Για το ελληνικό χρηματιστήριο ο Μάιος έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επίπονος, καθώς από το σχεδόν +5% του Απριλίου (η καλύτερη επίδοση μεταξύ των χρηματιστηρίων των ανεπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών), μέσα σε μόλις 4 συνεδριάσεις όχι μόνο διέγραψε τα κέρδη του Απριλίου, αλλά πλέον κινείται σε αρνητικό έδαφος για την τρέχουσα χρονιά. 

Στις διεθνείς αγορές εξακολουθεί να κυριαρχεί η τάση φυγής των επενδυτών, μία ημέρα αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ η G7 με κοινό ανακοινωθέν δεσμεύθηκε για απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου ρωσικής προέλευσης.

Με την πρώτη ώρα συμπληρωμένη στη Λεωφόρο Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης κινείται χαμηλότερα κατά 0,15% και έχει υποχωρήσει στις 865,45 μονάδες, διαγράφοντας τα αρχικά κέρδη που σημειώνε στην αρχή. Ο τζίρος συναλλαγών έχει αγγίξει τα 14 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών έχει ανέλθει στα 5,3 εκατ. τεμάχια. 

Με την επιστροφή των μετοχών των Ελλάκτωρ και Motor Oil στην ενεργό δράση μετά την αναστολή διαπραγμάτευσής τους την περασμένη Παρασκευή, όταν ακόμη δεν είχε οριστικοποιηθεί η συμφωνία για την αγορά του ποσοστού των Μπάκου – Καϋμενάκη στην πρώτη από τη δεύτερη, ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης παρουσιάζει κι αυτός ισχνές απώλειες σχεδόν 0,15%, ενώ παρόμοιο θετικό ποσοστό καταγράφει ο Δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης. Ο τραπεζικό δείκτης σημειώνει άνοδο 0,64%, ενώ πιέσεις δέχονται οι κλάδοι των τροφίμων και ποτών και του πετρελαίου και φυσικού αερίου. 

Η εικόνα των μετοχών

Η μετοχή της Ελλάκτωρ πραγματοποιεί ράλι της τάξεως του 14,30% μετά την εξεύρεση λύσης στη μετοχική σύνθεση της κατασκευαστικής με την αποχώρηση των εφοπλιστών. Αντιθέτως η μετοχή της Motor Oil υποχωρεί κατά 1,23%. Η Τέρνα Ενεργειακή βρίσκεται στο +2,28% και η Alpha Bank στο +1,36%. ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ και Εθνική με υποτονικά κέρδη. 

Στην άλλη πλευρά του ταμπλό οι μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα, Mytilineos και ΕΛΠΕ υποχωρούν μεταξύ 2,07% και 1,81%. 

Παπουτσάνης

Ενισχυμένες εμφανίζονται οι βασικές οικονομικές επιδόσεις της Παπουτσάνης για το α΄ τρίμηνο του 2022, ωστόσο όπως υποστηρίζει η ίδια η εταιρεία αναφορικά με την πορεία της για το σύνολο της τρέχουσας χρονιάς, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς οι κίνδυνοι παραμονεύουν. 

Ειδικότερα, το α΄ τρίμηνο 2022, ο κύκλος εργασιών της Παπουτσάνης σημείωσε αύξηση κατά 45% και ανήλθε στα 14,9 εκατ. ευρώ έναντι 10,3 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.

Η σημαντική αύξηση στον κύκλο εργασιών αποδίδεται στη μερική επανεκκίνηση της ξενοδοχειακής αγοράς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το διπλασιασμό των πωλήσεων ειδικών σαπωνομαζών στη διεθνή αγορά και στην ενίσχυση της παραγωγής προϊόντων για τρίτους.

Epsilon Net

Αύξηση πωλήσεων της τάξης του 75% καταγράφει η Epsilon Net το α’ τρίμηνο του 2022, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Γεγονός που σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας επιβεβαιώνει πλήρως τις αρχικές εκτιμήσεις της διοίκησης για αύξηση κατά 50% των ετήσιων εσόδων έναντι του 2021 και περιθώριο EBITDA σε ετήσια βάση κατά 30%.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Παπουτσάνης: Ενισχυμένα τα οικονομικά αποτελέσματα για α΄ τρίμηνο του 2022

Epsilon Net: Αύξηση 75% στις πωλήσεις το α’ τρίμηνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News