Business & Finance Παρασκευή 6/05/2022, 11:56
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Συνεχίζεται η φυγή των επενδυτών – Χάθηκαν τα κέρδη του Απριλίου

Χρηματιστήριο: Συνεχίζεται η φυγή των επενδυτών – Χάθηκαν τα κέρδη του Απριλίου

Με τους επενδυτές να έχουν τραπεί σε φυγή από τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο καθώς η Wall Street προκαλεί σεισμικές δονήσεις, το Χρηματιστήριο Αθηνών επεκτείνει τις απώλειές του για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση.

Από τη σημερινή συνεδρίαση δεν απουσιάζει η επικαιρότητα, καθώς το θέμα που κυριαρχεί είναι η εξαγορά του ποσοστού των Μπάκου – Καϋμενάκη στην Ελλάκτωρ από τον όμιλο Βαρδινογιάννη μέσω της Motor Oil. 

Η συμφωνία αυτή που βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή της σύμφωνα με τις πληροφορίες του MR, ανάγκασε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να δώσει εντολή αναστολής διαπραγμάτευσης των δύο μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση. 

Η εντολή αυτή έρχεται σε μια ημέρα όπου στη Λεωφόρο Αθηνών παραμένει το αρνητικό κλίμα, με το ελληνικό χρηματιστήριο πλέον να έχει διαγράψει τα κέρδη που έχτισε στη διάρκεια του Απριλίου. Ένας μήνας κατά τον οποίο παρουσίασε την καλύτερη επίδοση μεταξύ των μεγαλυτέρων ανά τον κόσμο, την ώρα που τα διεθνή χρηματιστήρια κατέγραφαν βαριές απώλειες (οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street είχαν τον χειρότερο μήνα τους από το 2020 την εποχή του πανικού από την πανδημία).  

Η «κόντρα στο ρεύμα» αυτή αντίδραση αποδείχθηκε ότι δεν είχε τη δυναμική να διατηρηθεί και πλέον το Χρηματιστήριο Αθηνών κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, παραδομένο και αυτό στις πιέσεις που ασκούνται στις αγορές, τόσο από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όσο και από την ενεργειακή κρίση και τις υψηλές πτήσεις του πληθωρισμού που έχει προκαλέσει. 

Η εικόνα στο Χρηματιστήριο Αθηνών 

Περί τις 11:50 ο Γενικός Δείκτης αποδυναμώνεται κατά 1,30% και έχει υποχωρήσει στις 876,88 μονάδες, περιορίζοντας κάπως τις αρχικές απώλειες, όταν διολίσθησε έως τις 867,03 μονάδες. Ο τζίρος έχει υπερβεί τα 24 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών έχει ανέλθει στα 7,8 εκατ. τεμάχια. 

Οι Δείκτες Υψηλής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης υποχωρούν κατά 1,10%, με τον τραπεζικό δείκτη να βρίσκεται στο -2,08%. 

Από τον FTSE Large Cap, μόνο η μετοχή της Jumbo σημειώνει άνοδο 1,57% και του ΟΤΕ καταβάλει προσπάθειες να υπερπηδήσει το μηδέν. 

Πιο έντονες πιέσεις δέχονται οι μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα, Mytilineos, ΔΕΗ, Coca Cola και Eurobank. 

Για δεύτερη διαδοχική ημέρα η μετοχή της Κέκροψ δέχεται κλυδωνισμούς πραγματοποιώντας βουτιά σχεδόν 20%, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να δικαιώσει εν μέρει το ελληνικό Δημόσιο για την έκταση 300 στρεμμάτων στο Παλαίο Ψυχικό. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης για Ελλάκτωρ και Motor Oil

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News