Business & Finance Παρασκευή 6/05/2022, 18:00
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Πτώση 2,44% και κλείσιμο της δεύτερης χειρότερης εβδομάδας για το 2022 

Χρηματιστήριο: Πτώση 2,44% και κλείσιμο της δεύτερης χειρότερης εβδομάδας για το 2022 

Η καθοδική ορμή που ήταν παρούσα στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις της τρέχουσας εβδομάδας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, διατηρήθηκε και σήμερα στην τελευταία συνεδρίαση που ολοκλήρωσε τη δεύτερη χειρότερη εβδομάδα για το ελληνικό χρηματιστήριο. Στη σημερινή συνεδρίαση δόθηκε εντολή από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών των Motor Oil και Ελλάκτωρ, μετά τις πληροφορίες ότι ο όμιλος Βαρδινογιάννη μέσω της πρώτης βρίσκεται σε συζητήσεις για την απόκτηση του ποσοστού των Μπάκου – Καϋμενάκη στη δεύτερη. Πληροφορίες οι οποίες επαληθεύτηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης.  

Ο Γενικός Δείκτης απώλεσε 2,44%, υποχώρησε στις 866,75 μονάδες και διολίσθησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 28 Μαρτίου. Το Χρηματιστήριο Αθηνών έτσι ολοκληρώνει την τρέχουσα εβδομάδα με συνολικές απώλειες 6,03%, ποσοστό που συνιστά τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση μετά το -11,37% την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 4 Μαρτίου, η δεύτερη εβδομάδα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το χαμηλό ημέρας σημειώθηκε στις 864,05 μονάδες και το υψηλό στις 880,75 στο άνοιγμα της συνεδρίασης. 

Ο τζίρος κυμάνθηκε στα υψηλότερα επίπεδα για την εβδομάδα στα 111,5 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών στα 38,7 εκατ. τεμάχια και την πλειοψηφία αυτών να αφορούν τραπεζικές μετοχές.  

Με τις μετοχές μόνο των ΟΤΕ (+0,74%) και Jumbo (+0,14%) σε άνοδο κι αυτή υποτονική, ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης αποδυναμώθηκε κατά 2,76%, ενώ ο Mid Cap σημείωσε ελαφρώς μικρότερες απώλειες της τάξεως του 2,25%. Στις μετοχές των τραπεζών οι ρευστοποιήσεις ήταν έντονες (Eurobank -4,57%, Πειραιώς -3,79%, Εθνική -5,05%, Alpha Bank -4,28%) κι έτσι ο τραπεζικός δείκτης διέγραψε 4,51%, όντας ο κλάδος με τη χειρότερη επίδοση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον FTSE Large Cap μόνο η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα (-0,41%), παρουσίασε απώλειες μικρότερες του -1%. 

Οι εντονότερες πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της Εθνικής, της Mytilineos (-4,72%) της Eurobank, της Alpha Bank και της Coca Cola (-4,22%).

Κερδισμένες της σημερινής συνεδρίασης οι μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, με αυτή της Προοδευτικής να ξεχωρίζει υπερβαίνοντας το 16%. 
Πολιορκητικός κλοιός συνέχισε να περικλείει τη μετοχή της Κέκροψ και σήμερα (-28%) μετά την εν μέρει δικαίωση του Αρείου Πάγου στην αγωγή του ελληνικού Δημοσίου για τα 300 στρέμματα στο Παλαιό Ψυχικό. Στο -20% η μετοχή της Βις και της Εριουργία Τρία Άλφα. 

Ελλάκτωρ

Μια ακόμη αλλαγή σελίδας μετρά ο όμιλος Ελλάκτωρ, μετά από τη συμφωνία της αγοράς του ποσοστού 30,1% που κατείχαν οι Δημήτρης Μπάκος και Γιάννης Καϋμενάκης από την Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη. 

Σχεδόν 1,5 χρόνο αφού ξεκίνησε να χτίζει τη θέση του στον κατασκευαστικό όμιλο το επιχειρηματικό δίδυμο αποφάσισε να αποεπενδύσει από την Ελλάκτωρ, πουλώντας το σύνολο των μετοχών του σε τιμή που, σύμφωνα με πληροφορίες, προσεγγίζει τα 1,75 ευρώ ανά μετοχή, με το συνολικό τίμημα να διαμορφώνεται στα περίπου 182 εκατ. ευρώ. Η πώληση ανακοινώθηκε επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του Business Talk.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης για Ελλάκτωρ και Motor Oil

Κέκροψ: Εν μέρει δεκτή η αγωγή του Δημοσίου για τα 300 στρέμματα στο Ψυχικό

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News