Business & Finance Δευτέρα 2/05/2022, 11:42
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Απώλειες στα χρηματιστήρια στην έναρξη του Μαΐου

Ευρώπη: Απώλειες στα χρηματιστήρια στην έναρξη του Μαΐου

Με το αριστερό έχουν εισέλθει στην πρώτη συνεδρίαση για τον Μάιο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε μια ημέρα κατά την οποία το Χρηματιστήριο του Λονδίνου είναι κλειστό εξαιτίας της αργίας της Bank Holiday κι έτσι αναμένεται η δραστηριότητα να είναι περιορισμένη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 υποχωρεί κατά 1,38%, όσο και είναι το ποσοστό πτώσης που καταγράφει ο γερμανικός DAX στη Φρανκφούρτη. Ακόμη μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν ο CAC 40 στο Παρίσι και ο FTSE MIB στο Μιλάνο, της τάξεως του 1,95% και 1,84% αντίστοιχα.

Η αναμονή της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ η οποία αρχίζει αύριο Τρίτη και ολοκληρώνεται την Τετάρτη έχει δημιουργήσει ήδη από το προηγούμενο διάστημα αναταραχή στους επενδυτικούς κύκλους, καθώς έχει προεξοφληθεί ότι θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης.

Στις ανησυχίες για την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed, ήρθαν σήμερα μια σειρά από μακροοικονομικά στοιχεία να εντείνουν τα άσχημο κλίμα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας της Γερμανίας, Destatis, οι λιανικές πωλήσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης επιβραδύνθηκαν απότομα τον Μάρτιο εν συγκρίσει με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, από το 7%, στο -2,7% κι έναντι εκτιμήσεων για ρυθμό στο 6,1%.

Σε μηνιαία βάση καταγράφηκε επίσης αρνητική επίδοση στο -0,1%, από 0,3% τον Φεβρουάριο, ενώ οι προβλέψεις έκαναν λόγο για παρόμοιο ποσοστό θετικής μεταβολής.

Την ίδια ώρα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τα στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα, σε Ευρωζώνη, Γερμανία και Ιταλία τον Απρίλιο, όπου και στις τρεις περιπτώσεις οι επιδόσεις ήταν εντός των εκτιμήσεων, ωστόσο και οι τρεις σημείωσαν επιβράδυνση.

Από τις επιμέρους μετοχές αυτή της Vestas δέχεται έντονες πιέσεις υποχωρώντας πλέον του 6%, μετά την επί τα χείρω αναθεώρησή της αναφορικά με την πορεία της για το 2022.

Ήπιες απώλειες καταγράφει η μετοχή της Airbus, παρά το γεγονός ότι η αεροπορική εταιρεία από την Αυστραλία, Qantas Airways, ανακοίνωσε ότι ήρθε σε συμφωνία για την παραγγελία 60 αεροσκαφών.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Η μεγαλύτερη απευθείας πτήση στον κόσμο εξοπλίζεται

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News