Business & Finance Δευτέρα 17/05/2021, 20:44
ΑΓΟΡΕΣ

«Παύση» των ευρωπαϊκών μετοχών στην έναρξη της εβδομάδας 

Ο κλάδος που ξεχώρισε ήταν αυτός των τηλεπικοινωνιών με άνοδο 1,39%,

«Παύση» των ευρωπαϊκών μετοχών στην έναρξη της εβδομάδας 

Υποτονική ήταν η έναρξη της εβδομάδας στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε μια ημέρα από την οποία έλειψαν οι εξάρσεις, με τις μετοχές και τους χρηματιστηριακούς δείκτες να παρουσιάζουν ισχνές απώλειες στην πλειοψηφία τους. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 έκλεισε χαμηλότερα κατά μόλις 0,05%, με τους κυριότερους κλάδους του να ολοκληρώνουν τη συνεδρίαση με μικτά πρόσημα, εκτός εκείνου των ταξιδίων και αναψυχής που σημείωσε πτώση της τάξεως του 2,39%. Κι αυτό γιατί οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών βρέθηκαν στο επίκεντρο για τον λάθος λόγο, μετά τους νέους περιορισμούς που τίθενται σε εφαρμογή στην Ασία καθώς παρατηρείται νέα έξαρση στα νέα κρούσματα του κορωνοϊού, αλλά και τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Ryanair για την προηγούμενη οικονομική χρήση που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου, καταγράφοντας ζημιές ρεκόρ ύψος 815 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα ο κλάδος που ξεχώρισε ήταν αυτός των τηλεπικοινωνιών με άνοδο 1,39%, παίρνοντας ώθηση από τη μετοχή της ισπανικής Telefonica και βρίσκοντας στήριξη από τη συμφωνία του αμερικανικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού ΑΤ&Τ για συγχώνευση των τηλεοπτικών του δικτύων, με τον όμιλο Discovery. 

Στη σημερινή ημέρα ανέκυψε ένας προβληματισμός από τα μακροοικονομικά στοιχεία της Κίνας, όπου τον Απρίλιο επιβραδύνθηκε η βιομηχανική παραγωγή, αλλά και οι λιανικές πωλήσεις των οποίων το ποσοστό σχεδόν υποδιαπλασιάσθηκε. 

Μια κάποια αναλαμπή έκανε την εμφάνισή της, μετά την ανακοίνωση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα προχωρήσει σε αύξηση στους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, αλλά κι αυτή ήταν πρόσκαιρη. 

Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης απώλεσε 0,13%, του Λονδίνου 0,15% και του Παρισιού 0,28%, με αυτό του Μιλάνου να μην ακολουθεί τη γενικευμένη πτωτικά τάση και να κλείνει με άνοδο 0,39%. 

Εκ των μετοχών που πρωταγωνίστησαν σήμερα ήταν της σουηδικής επενδυτικής εταιρείας Kinnevik με κέρδη 8,47%, μετά την κίνησή της να μεταφέρει το μερίδιο των μετοχών της εταιρείας λιανικής πώλησης ενδυμάτων Zalando, στους μετόχους της.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News