Business & Finance Παρασκευή 14/05/2021, 20:52
ΜΕΤΟΧΕΣ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΑ

Οι αγορές αποχαιρέτησαν μια ταραχώδη εβδομάδα 

Την Τετάρτη άπαντες ανέμεναν τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ αναφορικά με την πορεία του πληθωρισμού τον Απρίλιο

Οι αγορές αποχαιρέτησαν μια ταραχώδη εβδομάδα 

Εν μέσω κλυδωνισμών βρέθηκαν οι αγορές την τρέχουσα εβδομάδα, στη μέση της διαδρομής για το β΄ τρίμηνο του 2021, σε μια εβδομάδα στην οποία πρωταγωνίστησαν τα μακροοικονομικά στοιχεία, αλλά κυρίως οι ανησυχίες και οι φόβοι πριν από την ανακοίνωσή τους και το ενδεχόμενο τα στοιχεία αυτά να είναι απογοητευτικά. 

Η τρέχουσα εβδομάδα «στήθηκε» στην εκκίνηση έχοντας δύο τινά μαζί της: από τη μια τα ιστορικά υψηλά ρεκόρ από τους Dow Jones και S&P 500 στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής και από την άλλη τα απογοητευτικά στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας, η οποία τον Απρίλιο πρόσθεσε μόλις 266.000 νέες θέσεις εργασίας, από 770.000 νέες θέσεις τον Μάρτιο και κυρίως έναντι προβλέψεων των αναλυτών για αύξησή τους κατά 978.000. 

Ο κώδωνας του κινδύνου έκρουσε, καθώς την ίδια ώρα παρατηρήθηκε το φαινόμενο οι αμερικανικές επιχειρήσεις να επιδίδονται σε αναζήτηση προσωπικού και να δυσκολεύονται, όταν περί των 8 εκατ. Αμερικανών βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας. 

Οι πρώτες αναλύσεις προσδίδουν στα «γενναιόδωρα» επιδόματα ανεργίας ύψους 300 δολαρίων την εβδομάδα, η χρηματοδότηση των οποίων επεκτάθηκε έως τον Σεπτέμβριο μέσω του νέου πακέτου δημοσιονομικής στήριξης 1,9 τρισ. δολαρίων της κυβέρνησης Μπάιντεν, τη μεγάλη υποχώρηση στις νέες θέσεις εργασίας. 

Είναι γεγονός ότι τα 1.200 δολάρια τον μήνα για έναν νέο εργαζόμενο δίχως οικογενειακές υποχρεώσεις και μένοντας ακόμη με τους γονείς του, είναι υπερ-αρκετά. Αλλά και για κάποιους ειδικότερα ανειδίκευτους εργαζόμενους, τα 1.200 δολάρια είναι περισσότερα από αυτά που έβγαζαν δουλεύοντας. 

Τη Δευτέρα κι ενώ ο Euro STOXX 600 παίρνει τη σκυτάλη από τους χρηματιστηριακούς δείκτες και σημειώνει νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ, στη Wall Street οι επενδυτές έχουν άλλες έννοιες: τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη θα δείξουν ότι πυροδοτήθηκε τον Απρίλιο. 

Στην περίπτωση που ο πληθωρισμός «ζωντανέψει», τότε τα μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών θα αποσυρθούν πιο γρήγορα, θα αυξηθούν τα επιτόκια και θα επιστρέψει η αστάθεια στις αγορές, εκτιμούν οι χρηματαγορές. Με τον πληθωρισμό να ανεβάζει ταχύτητα και τα επιτόκια ψηλά, το περιβάλλον για τις μετοχές ανάπτυξης όπως είναι αυτές του τεχνολογικού κλάδου δεν είναι ευνοϊκό και οι φόβοι αυτοί προκαλούν ένα μαζικό sell-off στις μετοχές αυτές την Δευτέρα, επιφέροντας παράλληλα ένα πλήγμα της τάξεως του -2,55% στον τεχνολογικό κλάδο. 

Οι δονήσεις αυτές από τη Wall Street μεταδίδονται την Τρίτη και στις υπόλοιπες αγορές, με τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ως επί τω πλείστον να κλείνουν με απώλειες άνω του 2%.  Την ίδια ώρα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ακολουθούν την ανιούσα, ενώ περαιτέρω πιέσεις στις αγορές δημιουργούν οι τιμές των μετάλλων, οι οποίες επίσης κινούνται ανοδικά. 

Ωστόσο την Τρίτη η Wall Street σε σχέση με την Ευρώπη υποχωρεί πιο ήπια και είναι χαρακτηριστικό ότι ο Nasdaq ολοκληρώνει τη συνεδρίαση με απώλειες μόλις 0,09%.

Την Τετάρτη άπαντες περιμένουν τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ αναφορικά με την πορεία του πληθωρισμού τον Απρίλιο, ο οποίος εμφατικά επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους: καταγράφει ποσοστό 0,8% σε μηνιαία βάση, ο ταχύτερος ρυθμός από το 2009, ενώ σε ετήσια βάση τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, καθώς έτρεξε με ρυθμό 4,2%, η μεγαλύτερη θετική μεταβολή από το 2008. 

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη κρατάνε αντοχές, σε αντίθεση με τους ομόλογούς τους στη Wall Street οι οποίοι υπέστησαν απώλειες άνω του 2%. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο S&P 500 έχασε περί του 4% από το ιστορικό του υψηλό στις 7 Μαΐου, με τον Nasdaq να έχει απομακρυνθεί σχεδόν 8% από το δικό του ρεκόρ στις 29 Απριλίου. 

Την Πέμπτη έρχεται η ηρεμία μετά την καταιγίδα, με τα χρηματιστήρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη να παρουσιάζουν κέρδη, μια αναστροφή κλίματος στην οποία συνέβαλε τα μέγιστα η διαβεβαίωση του αντιπροέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Κλαρίντα, ότι η Fed δεν προτίθεται να αποσύρει τη στήριξή της ακόμη κι αν η αμερικανική οικονομία «γιατρευθεί».

Ωστόσο η ηρεμία αυτή αφορούσε μόνο τις χρηματιστηριακές αγορές, καθώς την Πέμπτη ήρθαν νέες αναταράξεις στην αγορά των κρατικών ομολόγων, με τις αποδόσεις των τίτλων της Ευρωζώνης να πλησιάζουν σε επίπεδα προ-πανδημίας. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς έφθασε έως το -0,096 στο υψηλότερο επίπεδο δύο ετών, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι η Ιταλία προχώρησε στη δημοπρασία νέων κρατικών ομολόγων, με τις αποδόσεις τους να διαμορφώνονται σε επίπεδα υψηλότερα περισσότερο από 100%, σε σχέση με τον Απρίλιο.

Εν τέλει σήμερα Παρασκευή κι ενώ τα νέα στοιχεία από τις ΗΠΑ έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις έμειναν αμετάβλητες τον Απρίλιο (0%), οι μετοχές κινούνται ανοδικά, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων πτωτικά, οι τιμές των μετάλλων συνεχίζουν την άνοδό του και οι αγορέ ολοκληρώνουν την εβδομάδα με τον αντίθετο τρόπο με τον οποίο την ξεκίνησαν: ιδανικά.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News