Business & Finance Τρίτη 11/05/2021, 20:49
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Το χειρότερο sell-off για το 2021 

Η μετοχή της IAG μητρική της British Airways «πραγματοποίησε βουτιά» 7,40%

Ευρωπαϊκές μετοχές: Το χειρότερο sell-off για το 2021 

Βαρύτατο πλήγμα δέχθηκαν σήμερα Τρίτη οι ευρωπαϊκές μετοχές, μία ημέρα αφότου «σκαρφάλωσαν» σε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ, καθώς οι δονήσεις από το χθεσινοβραδινό sell-off στη Wall Street στις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, μεταδόθηκαν στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου.

Η φρενίτιδα αυτή προξενήθηκε από την νέα εμφάνιση ανησυχιών για άνοδο του πληθωρισμού, μια άνοδος που από τις αγορές θεωρείται ότι θα επιφέρει την απόσυρση των μέτρων στήριξης από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες και ταυτόχρονα αύξηση των επιτοκίων. 

Στην περίπτωση αυτή οι τεχνολογικές εταιρείες θα βρεθούν εν μέσω πιέσεων, καθώς οι υψηλές τιμές καταναλωτή δεν ευνοούν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους, όπως και όταν τα επιτόκια είναι υψηλά. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 κατέγραψε τη χειρότερή του ημέρα για το 2021, σημειώνοντας απώλειες 1,97%, ωστόσο δεν ήταν ο τεχνολογικός κλάδος (-1,99%) που του επέφερε το μεγαλύτερο πλήγμα, αλλά των ταξιδίων και αναψυχής ο οποίος και «βούλιαξε» 5,73%. Αισθητές απώλειες υπέστησαν και οι κλάδοι της ενέργειας (-2,58%), των λιανικών πωλήσεων (-2,24%) και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (-2,20%), ενώ κανείς από τους βασικούς κλάδους του STOXX 600 δεν απέφυγε σήμερα τις «κακοτοπιές». 

Η μετοχή της IAG μητρική της British Airways «πραγματοποίησε βουτιά» 7,40%, μετά την ανακοίνωσή της ότι θα προσφέρει ένα μετατρέψιμο ομόλογο ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Πτώση 10,34% σημείωσε η μετοχή του ομίλου Thyssenkrupp, καθώς οι χρηματοροές της πιέζονται περαιτέρω κατά το β΄ τρίμηνο του 2021, εξαιτίας του κόστους αναδιάρθρωσης και των επενδύσεων στις οποίες έχει προβεί, όπως ανέφερε. 

Από τα κυριότερα χρηματιστήρια αυτό του Λονδίνου παρουσίασε τη χειρότερη σημερινή εικόνα υποχωρώντας κατά 2,47%, του Παρισιού απώλεσε 1,86%, με αυτό της Φρανκφούρτης να χάνει 1,82% και του Μιλάνου 1,64%.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News