Business & Finance Δευτέρα 20/12/2021, 12:48
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Σε ελεύθερη πτώση οι μετοχές στη σκιά της μετάλλαξης Όμικρον 

Ευρώπη: Σε ελεύθερη πτώση οι μετοχές στη σκιά της μετάλλαξης Όμικρον 

Βαριές απώλειες καταγράφονται στην εναρκτήρια συνεδρίαση της τρέχουσας εβδομάδας στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, επεκτείνοντας αυτές από τη συνεδρίασης της περασμένης Παρασκευής, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον και η ταχεία εξάπλωσή της, έχουν κυριεύσει με φόβο τις αγορές. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 υποχωρεί κατά 1,54%, έχοντας αγγίξει και το -2% στο αρχικό στάδιο της συνεδρίασης, με όλους τους κύριους κλάδους του να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος. 

Απώλειες που πλησιάζουν το 2% καταγράφει το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ακολουθούμενο από αυτό του Μιλάνου με πτώση 1,84%, με το Λονδίνο και το Παρίσι να διαγράφουν 1,14% και 1,06%. 

Οι κλάδοι των ταξιδίων και αναψυχής, της υγείας και ο ασφαλιστικός είναι αυτοί που παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες απώλειες καθώς πλήττονται άμεσα από το πέμπτο κύμα της πανδημίας, ενώ υπό το -2% κινούνται οι κλάδοι των πρώτων υλών, της ενέργειας και της αυτοκινητοβιομηχανίας

Οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών δέχονται κλυδωνισμούς, οπισθοχωρώντας στην πλειοψηφία τους μεταξύ 3% και 4%. 

Στην ευρωπαϊκή ήπειρο πλανάται ο φόβος ότι μετά την Ολλανδία που από χθες βρίσκεται σε νέο lockdown (στην Αυστρία εφαρμόζεται μερικό lockdown για τους ανεμβολίαστους) θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες, παρά τις χθεσινές διαβεβαιώσεις από τους υπουργούς του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας.

Την ίδια ώρα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα μηνύματα οι εξελίξεις δεν είναι καθόλου αισιόδοξες, μετά την «ανταρσία» του Δημοκρατικού γερουσιαστή Τζο Μάντσιν, κάνοντας γνωστό ότι καταψηφίζει το ύψους 1,75 τρισ. δολαρίων νομοσχέδιο Build Back Better Act του Τζο Μπάιντεν. 

Η Goldman Sachs ενημέρωσε τους πελάτες της την Κυριακή ότι δεν θεωρεί πια ότι το βασικό αυτό νομοσχέδιο του Μπάιντεν θα περάσει από το Κογκρέσο, λόγω της διαφωνίας του γερουσιαστή των Δημοκρατικών για την Δυτική Βιρτζίνια. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Στον αέρα το Build Back Better – Υποβαθμίσεις για ΑΕΠ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News