Business & Finance Παρασκευή 22/04/2022, 20:58
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Σε «βαθύ κόκκινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ευρώπη: Σε «βαθύ κόκκινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με βαριές απώλειες ολοκλήρωσαν την τρέχουσα εβδομάδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τις μετοχές να κλείνουν σε χαμηλό ενός μηνός, καθώς στα χθεσινά σχόλια του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάιο, ήρθαν να προστεθούν οι ανησυχίες για τα lockdowns στην Κίνα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 1,77%, δεχόμενος τις ισχυρότερες πιέσεις από τον κλάδο των πρώτων υλών, καθώς οι τιμές των εμπορευμάτων ακολούθησαν σήμερα την κατιούσα.

Κλυδωνισμούς δέχθηκε το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης με τον DAX να αποδυναμώνεται κατά 2,49%, μετά τις προειδοποιήσεις της Bundesbank για πλήγμα 5% στο γερμανικό ΑΕΠ στην περίπτωση ενός πλήρους εμπάργκο στην ενέργεια της Ρωσίας, το οποίο μεταφράζεται σε 180 δισ. ευρώ. Ο FTSE MIB απώλεσε 2,14%, ο CAC 40 στο Παρίσι διέγραψε 1,99%, χαμηλότερα κατά 1,39% έκλεισε ο FTSE 100 στο Λονδίνο.

«Είναι σκόπιμο κατά την άποψή μου να κινηθούμε λίγο πιο γρήγορα αναφορικά με την αύξηση των επιτοκίων», υπογράμμισε ο Πάουελ από το πάνελ της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ. «Πιστεύω επίσης ότι υπάρχει κάτι που πρέπει να ειπωθεί. Θα έλεγα ότι η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης θα τεθεί στο τραπέζι στη συνεδρίαση του Μαΐου».

«Η αγορά έδειχνε να προσαρμόζεται στους ταχύτερους ρυθμούς αύξηση των επιτοκίων, όμως η αίσθηση είναι τώρα ότι εάν ο Πάουελ είναι ευχαριστημένος με αύξηση 50 μονάδων βάσεως, τότε δίνει πάτημα για ακόμη πιο γρήγορη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής», αναφέρει ο Κρις Μπίσταμ, επικεφαλής αναλυτής αγορών στη διαδικτυακή πλατφόρμα συναλλαγών, IG.

«Οι δηλώσεις αυτές υποδαυλίζουν το ράλι των μετοχών των τελευταίων ημερών και υποδηλώνει ότι το δεύτερο μισό του Απριλίου θα είναι εξίσου σκληρό με το πρώτο για τις περισσότερες μετοχές».

Την ίδια ώρα από την Κίνα τα μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας καθίστανται πιο αυστηρά, εξέλιξη που αναζωπυρώνει τις ανησυχίες για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας εκ νέου.

Χθες εξάλλου, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προειδοποίησε για κίνδυνο της παγκόσμιας ανάπτυξης, σε περίπτωση που η κινεζική οικονομία καταγράψει μια εκτεταμένη επιβράδυνση, εξαιτίας των περιορισμών αυτών.

Οι μετοχές των Rio Tinto και Glencore δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις, τραβώντας προς τα πίσω κατά 3,60% τον κλάδο των πρώτων υλών, παρουσιάζοντας τη χειρότερη εικόνα στη σημερινή συνεδρίαση.

Ακολούθησε ο κλάδος της ενέργειας ο οποίος απώλεσε 2,67% και των χημικών (-2,65%), ενώ ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας διέγραψε 2,49%, μετά την ανακοίνωση των ρυθμιστικών αρχών της Κίνας, ότι ανακαλούνται 2.222 αυτοκίνητα της Ferrari εξαιτίας προβλημάτων στο σύστημα των φρένων.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πλήγμα 5% στο γερμανικό ΑΕΠ το εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια

Ferrari: «Βγάζουν» τα luxury cars μηχανικά προβλήματα;                 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News