Business & Finance Τρίτη 19/04/2022, 12:11
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Πόλεμος και Fed τραβούν προς τα πίσω τα χρηματιστήρια 

Ευρώπη: Πόλεμος και Fed τραβούν προς τα πίσω τα χρηματιστήρια 

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να παρουσιάζει σημάδια κλιμάκωσης και τα μηνύματα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναφορικά με τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής να προβληματίζουν, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επανήλθαν μετά τις αργίες για το Πάσχα των Καθολικών καταγράφοντας απώλειες. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 υποχωρεί σχεδόν κατά 1,10%, πιο έντονες πιέσεις δέχεται το χρηματιστήριο στο Μιλάνο της τάξεως του 1,61%, πέριξ του -0,90% κινούνται οι DAX και CAC 40 σε Φρανκφούρτη και Παρίσι, με τον FTSE 100 να καταγράφει πιο ήπιες απώλειες της τάξεως του 0,37%. 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται, με τις ρωσικές δυνάμεις να εξαπολύουν βομβαρδισμούς στα ανατολικά της χώρας στο Ντόνμπας, μια επίθεση η οποία σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι η Μόσχα προετοίμαζε πολύ καιρό. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Ουκρανίας, κάνουν λόγο για δεύτερη φάση του πολέμου. 

Την ίδια ώρα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Fed της Σαιντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, με τις οποίες επανέλαβε την άποψη για αύξηση των επιτοκίων στο 3,5% έως τα τέλη του τρέχοντος έτους, προκαλούν έντονο προβληματισμό.

Η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία εξελίσσεται κι ενώ μόλις χθες η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία στο 3,2% από 4,1% των προηγούμενων εκτιμήσεων, εξαιτίας της πολεμικής σύρραξης στην Ανατολική Ευρώπης. 

Παράλληλα, οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων για το α΄ τρίμηνο του 2022 ανεβάζουν ταχύτητα, με τις Accor και L’ Oreal να δημοσιεύουν τα αποτελέσματά τους μεταξύ άλλων. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News