Business & Finance Παρασκευή 22/04/2022, 15:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bundesbank: Πλήγμα 5% στο γερμανικό ΑΕΠ το εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια

Bundesbank: Πλήγμα 5% στο γερμανικό ΑΕΠ το εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια

Σε περίπτωση που η Γερμανία προβεί σε πλήρες εμπάργκο στις εισαγωγές ενέργειας προερχόμενες από τη Ρωσία, τότε θα μπορούσε να υποστεί ένα πλήγμα της τάξεως του 5% από το ΑΕΠ της. Αυτή την προειδοποίηση απέστειλε σήμερα η κεντρική τράπεζα της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη όχι μόνο θα εκτροχιάσει την ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας από την πανδημία, αλλά εγκυμονεί τον κίνδυνο να την οδηγήσει σε σοβαρή ύφεση.

Η Bundesbank εκτιμάει ότι το συνολικό κόστος για τη γερμανική οικονομία από την απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα από τη Ρωσία, μπορεί να ανέλθει στα 180 δισ. ευρώ, μια πολύ υψηλότερη εκτίμηση σε σχέση με εκείνες των κορυφαίων οικονομολόγων της Γερμανίας, αλλά και των οικονομικών ινστιτούτων.

Οι προειδοποιήσεις αυτές ενδεχομένως να παρέχουν μια βάση στήριξης στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος παραμένει διστακτικός αναφορικά με τις κυρώσεις που προτείνονται από τη Δύση, ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, η Γερμανία αντλούσε περισσότερο από το ήμισυ των προμηθειών της σε φυσικό αέριο και περίπου το ένα τρίτο πετρελαίου από τη Ρωσία. Η άρνηση του Σολτς να ακολουθήσει τις προτάσεις -με επικεφαλής τις ΗΠΑ και τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στην Ανατολική Ευρώπη- βασίζεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει άμεση εναλλακτική λύση για τη χώρα του σε αυτές τις προμήθειες, ειδικότερα για το φυσικό αέριο.

Η Bundesbank προειδοποίησε επίσης, ότι η εξεύρεση εναλλακτικών πηγών ενέργειας θα έφερνε  μια άσχημη τροπή για τον πληθωρισμό, προσθέτοντας περισσότερο από 1,5% στον φετινό δείκτη τιμών καταναλωτή και πάνω από 2% τον επόμενο χρόνο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: «Βούλιαξαν» οι εξαγωγές προς τη Ρωσία τον Μάρτιο

Οι Γερμανοί θα γίνουν φτωχότεροι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Ρωσική εισβολή: Σοκ για τις γερμανικές επιχειρήσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News