Business & Finance Παρασκευή 10/12/2021, 09:57
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Σε υψηλό σχεδόν 30 ετών ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο 

Εξαιρουμένων των τιμών της ενέργειας (+22,1%), ο πληθωρισμός θα διαμορφωνόταν στο +3,4% τον Νοέμβριο

Γερμανία: Σε υψηλό σχεδόν 30 ετών ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο 

Ο πληθωρισμός συνέχισε να κινείται αχαλίνωτα και τον Νοέμβριο στη Γερμανία, καταγράφοντας άνοδο για έκτο διαδοχικό μήνα και σκαρφαλώνοντας σε υψηλό σχεδόν τριάντα ετών.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, Destatis, οι τιμές καταναλωτή τον περασμένο μήνα εκτινάχθηκαν στο 5,2%, από 4,5% τον Οκτώβριο του 2020, ένα επίπεδο το οποίο πλησίασε το 5,8% που καταγράφηκε τον Ιούνιο του 1992. Την ίδια ώρα όμως συγκρινόμενος με τον Οκτώβριο του 2021, ο πληθωρισμός υποχώρησε κατά 0,2%. 

«Ο ρυθμός του πληθωρισμού επιταχύνθηκε για έκτο διαδοχικό μήνα τον Νοέμβριο και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί το 2021 μέχρι στιγμής», δήλωσε ο δρ. Γκεόργκ Τίελ, πρόεδρος της Destatis.

Στην ανακοίνωσή της η στατιστική υπηρεσία αναφέρει διάφορους λόγους για τις υψηλές πτήσεις αυτές, κατά το β΄ εξάμηνο του 2021, υπογραμμίζοντας τη χαμηλή βάση σύγκρισης σε σχέση με το 2020. Η προσωρινή μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας το β΄ εξάμηνο του 2020 και ιδιαίτερα οι χαμηλές τιμές των ορυκτελαίων πριν από ένα χρόνο (έφθασαν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ τον Νοέμβριο), είχε ανοδική επίδραση στο συνολικό ποσοστό του πληθωρισμού. Εκτός από τη βάση σύγκριση, τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και η άνοδος των τιμών εξαιτίας αυτών, έχουν μεγάλη συνεισφορά στην επιτάχυνση του πληθωρισμού.

Αύξηση 4,5% στις τιμές των τροφίμων

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 4,5% τον Νοέμβριο του 2021 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Οι καταναλωτές πλήρωσαν αισθητά περισσότερα για συγκεκριμένα προϊόντα, ιδίως για τα βρώσιμα λίπη και έλαια (+11,9%) και για τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά (+6,4%). Οι τιμές των μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,9%. Αυξήσεις στις τιμές καταγράφηκαν και στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά (+4,3%, συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων +7,7% και των επίπλων και φωτιστικών +5,3%).

Ποσοστό +3,4% χωρίς την ενέργεια 

Οι ετήσιες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων είχαν σαφή ανοδική επίδραση στο ποσοστό πληθωρισμού. Εξαιρουμένων των τιμών της ενέργειας (+22,1%), ο πληθωρισμός θα διαμορφωνόταν στο +3,4% τον Νοέμβριο και εξαιρουμένων των τιμών και των δύο ομάδων προϊόντων, θα έφθανε στο +3,3%.

Οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,9%

Οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,9% τον Νοέμβριο του 2021 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Τα καθαρά ενοίκια εκτός των δαπανών θέρμανσης, τα οποία είναι σημαντικά καθώς αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών, αυξήθηκαν κατά 1,4%. Η εξέλιξη των τιμών των τηλεπικοινωνιών, επίσης, παρέμεινε σε μέτρια επίπεδα στο 1,5%. Για ορισμένες υπηρεσίες, ωστόσο, παρατηρήθηκαν μεγαλύτερες αυξήσεις, όπως η συντήρηση και επισκευή οχημάτων (+5,8%) και οι υπηρεσίες κοινωνικών υποδομών (+4,7%).

moneyreview.gr
 
 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News