Business & Finance Τετάρτη 20/04/2022, 12:16
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Προσπάθεια ανάκαμψης των χρηματιστηρίων μετά τις χθεσινές απώλειες

Ευρώπη: Προσπάθεια ανάκαμψης των χρηματιστηρίων μετά τις χθεσινές απώλειες

Προσπάθεια να ανακάμψουν από τις χθεσινές απώλειες καταβάλλουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα Τρίτη, με μια σειρά από θετικά εταιρικά αποτελέσματα να συμβάλλουν στην αναστροφή του χθεσινού αρνητικού κλίματος κι ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία εξακολουθεί να μαίνεται.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 σημειώνει άνοδο περί του 0,50%, έχοντας την πλειοψηφία των βασικότερων κλάδων σε θετικό έδαφος.

Με παρόμοιο ανοδικό ποσοστό κινείται ο DAX στη Φρανκφούρτη, o FTSE 100 στο Λονδίνο επίσης κινείται πέριξ του 0,30%, στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύεται κατά 0,87%, με τον FTSE MIB στο +0,68%.

Οι κλάδοι των τραπεζών, της τεχνολογίας και των τροφίμων και ποτών ξεχωρίζουν στη σημερινή συνεδρίαση, ενώ αντιθέτως πιέσεις δέχεται ο κλάδος των πρώτων υλών και της ενέργειας, καθώς οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν πάρει σήμερα την κατιούσα, σε αντίθεση με αυτές του πετρελαίου.

Άλμα της τάξεως του 0,40% πραγματοποιεί η μετοχή της γαλλικής εταιρείας γαλακτοκομικών, Danone, μετά τη δημοσίευση καλύτερων του αναμενομένου αποτελεσμάτων για το α΄ τρίμηνο του 2022, διατηρώντας παράλληλα τους στόχους της για φέτος ίδιους.

Ανοδικά κινείται και η μετοχή της Heineken, καθώς η ευρείας κλίμακας αύξηση των πωλήσεων μπύρας, της δίνει τη δυνατότητα να διατηρήσει επίσης τους στόχους της για το 2022 αναλλοίωτους.

Κέρδη περί του 2% καταγράφει η μετοχή της ASML, μιας εκ των μεγαλυτέρων κατασκευαστριών ημιαγωγών, καθώς δημοσίευσε καλύτερα των προσδοκιών αποτελέσματα.

Οι επενδυτές από την άλλη, προβληματίζονται από τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς ο ένας μετά τον άλλο οργανισμό και οίκος αξιολόγησης υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους, εξαιτίας της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία.

Χθες ήταν η σειρά του ΔΝΤ να αναθεωρήσει επί τα χείρω τις δικές του προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,6%, 0,8% χαμηλότερα σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις.  

«Η οικονομία της Ευρωζώνης επιβραδύνεται αρκετά γρήγορα επειδή υπάρχει ο πολύ υψηλότερος πληθωρισμός που αρχίζει να επιβαρύνει τα εισοδήματα και την κατανάλωση και πιστεύουμε επίσης ότι οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας επιβαρύνουν τους παραγωγούς. Στη συνέχεια, πέρα από αυτά, υπάρχουν κι ένα σωρό ζητήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες», υπογραμμίζει ο Γιάρι Στέιν, ανώτερος οικονομολόγος για την Ευρώπη στη Goldman Sachs.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

ΔΝΤ: Ανάπτυξη 3,5%, πληθωρισμός 4,5% στην Ελλάδα – Υποβαθμίζει την παγκόσμια οικονομία

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News