Business & Finance Πέμπτη 21/04/2022, 11:23
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Με τρίτη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση διαγράφει τις απώλειες του πολέμου 

Χρηματιστήριο: Με τρίτη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση διαγράφει τις απώλειες του πολέμου 

Καταγράφοντας κέρδη για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση και στις οκτώ από τις εννέα τελευταίες συνεδριάσεις, το Χρηματιστήριο Αθηνών  μπορεί να «υπερηφανεύεται» ότι σήμερα καταφέρνει να διαγράψει τις απώλειες που υπέστη από τις 24 Φεβρουαρίου όταν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία.

Με μια πορεία σε διάστημα εννέα συνεδριάσεων στη διάρκεια της οποίας τα κέρδη του άγγιξαν το 7,40%, το ελληνικό χρηματιστήριο καταφέρνει να επανέλθει στα προ πολέμου επίπεδα. 

Για να το επιτύχει αυτό, ο Γενικός Δείκτης κινείται σήμερα με άνοδο περί του 1% και έχει πατήσει στις 950 μονάδες, ένα «σκαλοπάτι» υψηλότερα από τις 949,22 μονάδες, τιμή κλεισίματος στις 23 Φεβρουαρίου. Ο τζίρος έχει φθάσει στα 23 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών διαμορφούμενο στα 10 εκατ. τεμάχια. 

Το ανέβασμα ταχύτητας συντηριτικό μεν, σταθερό δε, έχει φέρει την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά σε θετικό έδαφος από την αρχή του έτους, με κέρδη περί του 5,30% κι ενώ στις διεθνείς αγορές επικρατούν πιέσεις εξαιτίας του πολέμου, του υψηλού πληθωρισμού και τη σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες. 

Την ώρα που τα εταιρικά αποτελέσματα των ελληνικών εισηγμένων έχουν αφήσει ικανοποιητικό αποτύπωμα στους επενδυτές (όπως και η διανομή μερισμάτων που ανακοινώνουν), ένας παράγοντας που λειτουργεί ως πόλος έλξης είναι το γεγονός ότι η έκθεση των ελληνικών επιχειρήσεων δεν είναι μεγάλη, σε σχέση με αυτών από τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές και τις ΗΠΑ. 
Η μοναδική εταιρεία που ένιωσε για τα καλά τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία είναι η Τρία Έψιλον, η οποία ανέστειλε τη λειτουργία του εργοστασίου της στο Κίεβο ενώ έχει εργοστάσια και στη Ρωσία. Η πολεμική σύρραξη στις δύο χώρες, της στοίχισε την «πρωτοκαθεδρία» στο Χρηματιστήριο Αθηνών, χάνοντας την πρώτη θέση από τον ΟΤΕ, ως η πιο πολύτιμη εταιρεία με όρους κεφαλαιοποίησης. 

Η εικόνα των μετοχών

Με τις μετοχές των τραπεζών να αναλαμβάνουν και σήμερα τον ρόλο του οδηγού, ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο της τάξεως του 1,36%, αφήνοντας και σήμερα τον Mid Cap ο οποίος κινείται υψηλότερα κατά 0,46%. 

Ο τραπεζικός δείκτης «απολαμβάνει» την ώθηση που του προσφέρουν οι τραπεζικές μετοχές η οποία και του προσφέρει ένα +3,30% σε σχέση με χθες. 

Οι τραπεζικές μετοχές κινούνται ως εξής:

  • Alpha Bank 4,47%, 1,2030
  • Eurobank 2,74%, 1,0890
  • Εθνική 3,09%, 4,0680
  • Πειραιώς 4,72%, 1,5185

Πλησίον του +2% κινείται η μετοχή της ΔΕΗ, όπως και αυτή της Βιοχάλκο. 

Από την άλλη, υπό πίεση βρίσκονται οι μετοχές των ΕΛΠΕ (-2,86%), Ελλάκτωρ (-1,66%) και Jumbo (1%). 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Mytilineos: Ευκαιρία αγορών πριν από το τρίμηνο βλέπει η Euroxx

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News