Business & Finance Δευτέρα 11/04/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Πτώση άνω του 2% για το Nasdaq στη «σκιά» των αποδόσεων

Wall Street: Πτώση άνω του 2% για το Nasdaq στη «σκιά» των αποδόσεων

Mε πτώση έκλεισε η Wall Street την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ιδιαίτερα από την άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων, καθώς θεωρούν ότι αυτή η ξέφρενη πορεία θα αρχίσει να επιβραδύνει την οικονομία. 

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς εκτινάχθηκε πάνω από το 2,78%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2019, καθώς η Fed προετοιμάζει τους επενδυτές για πολύ πιο αυστηρή νομισματική πολιτική. 

Ο Nasdaq βούλιαξε 2,18%, με τις απώλειες να βαθαίνουν την τελευταία ώρα της συνεδρίασης και με τις μετοχές ανάπτυξης να δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα από τις αυξανόμενες ομολογιακές αποδόσεις. Ο Dow Jones απώλεσε 412,05 μονάδες ή 1,2%, ενώ ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,7%. 

Μετά από ένα ιδιαίτερα δύσκολο ξεκίνημα του έτους στη διάρκεια του οποίου βυθίστηκε σε περιοχή διόρθωσης, ο Nasdaq ανέκαμψε το Μάρτιο σημειώνοντας κέρδη 3,4%. Ομως, οι ρευστοποιήσεις σε μετοχές ανάπτυξης και τεχνολογίας επέστρεψαν τον Απρίλιο με το Nasdaq να καταγράφει μέχρι τώρα αυτό το μήνα απώλειες άνω του 5%. Ο δείκτης απέχει περίπου 17% από τα πρόσφατα υψηλά του. 

Οι ανησυχίες για τα υψηλότερα επιτόκια έκαναν τους επενδυτές να ρευστοποιήσουν το πιο ριψοκίνδυνο ενεργητικό τους, όπως μετοχές τεχνολογίας, οι οποίες ήταν αυτές που καθοδήγησαν τις σημερινές απώλειες. Η μετοχή της Microsoft σημείωσε πτώση 3,9%, ενώ οι μετοχές ημιαγωγών, όπως Nvidia και Advanced Micro Devices, υποχώρησαν 5,2% και 3,6% αντίστοιχα. 

Σε πτώση και οι τιμές πετρελαίου στη σημερινή συνεδρίαση εν μέσω ανησυχιών ότι το νέα κύμα κορωνοϊού στην Κίνα θα οδηγήσει σε κάμψη της ζήτησης σε συνδυασμό με την απελευθέρωση πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα των κορυφαίων καταναλωτριών χωρών. Η τιμή brent διολίσθησε κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι με πτώση 4%. Ως εκ τούτου, οι μετοχές ενέργειας σημείωσαν πτώση. Η Occidental Petroleum κατέγραψε απώλειες 4,7%, η Diamondback Energy 4,3% και η Conocophillips 4%. 

Κόντρα στο ρεύμα πήγαν οι μετοχές του αεροπορικού κλάδου, με την Delta Air Lines να ενισχύεται 4%, την Alaska Air 1%, την American Airlines 2,3% και τις Southwest Airlines και United Airlines 3,4% και 1,1% αντίστοιχα. 

Σε άνοδο 7,7% και η μετοχή της ΑΤ&Τ μετά τη διάσπασή της από τη WarnerMedia για να συγχωνευθεί με τη Discovery. Αναλυτές της JPMorgan επικρατούν την απόφαση, δίδοντας στην εταιρεία αξιολόγηση overweight. 

Σε θετικό τόνο και η μετοχή του Twitter, που ανέκαμψε μόλις άνοιξε η αγορά, παρά την πτώση άνω του 8% που κατέγραφε πριν ανοίξει η συνεδρίαση, μετά την απόφαση του Ελον Μάσκ να μην συμμετέχει τελικά στο δ.σ. του Twitter με την εξαγορά μεριδίου στην πλατφόρμα. 

Το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώνονται αύριο Τρίτη, με αναλυτές να τον βλέπουν στο 8,4% το Μάρτιο σε ετήσια βάση. Στο ραντάρ των επενδυτών και τα αποτελέσματα τραπεζών και αεροπορικών πρώτου τριμήνου που ξεκινούν από την Τετάρτη. 

moneyreview.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Ομόλογα: Συνέχεια ανόδου στις αποδόσεις – Ολοταχώς προς το 1% του γερμανικού 10ετούς

Πετρέλαιο: Απώλειες 4% – Κάτω από τα 100 δολάρια το brent

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News