Business & Finance Δευτέρα 11/04/2022, 20:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Απώλειες 4% – Κάτω από τα 100 δολάρια το brent

Πετρέλαιο: Απώλειες 4% – Κάτω από τα 100 δολάρια το brent

«Βουτιά» 4% σημείωσαν οι τιμές πετρελαίου στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, με το brent να υποχωρεί κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, μετά την απόφαση για απελευθέρωση πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα των κορυφαίων καταναλωτριών χωρών αλλά και καθώς συνεχίζονται τα περιοριστικά μέτρα στην Κίνα λόγω Covid. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο υποχώρησε 4,4% στα 98,25 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού κινήθηκε κοντά στα 94 δολάρια με πτώση επίσης 4%. Το αργό άγγιξε μάλιστα προς στιγμή το χαμηλότερο επίπεδο από τις 25 Φεβρουαρίου, την επομένη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Αντίστοιχα, το brent άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο από τις 16 Μαρτίου. 

Για να αντισταθμίσουν την όποια έλλειψε ρωσικού πετρελαίου μετά τις κυρώσεις κατά της Μόσχας, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) θα απελευθερώσει 60 εκατ.βαρέλια το προσεχές εξάμηνο πέραν των 180 εκατ.βαρελιών που θα απελευθερώσουν οι ΗΠΑ. 

«Η απελευθέρωση των στρατηγικών αποθεμάτων θα αντιμετωπίσει εν μέρει τη στενότητα της αγοράς τους επόμενους μήνες, συγκρατώντας την άνοδο των τιμών», αναφέρει ο αναλυτής της UBS, Tζιοβάνι Σταυνόβο.

Η Bank of America διατηρεί την πρόβλεψή της για την τιμή brent στα 102 δολάρια το βαρέλι κατά μέσο την περίοδο 2022 – 2023. Ωστόσο, η ελβετική επενδυτική τράπεζα UBS υποβάθμισε την πρόβλεψή της για το brent κατα 10 δολάρια στα 115 δολάρια το βαρέλι.  

Η απελευθέρωση της ποσότητας πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα ισοδυναμεί με 1,3 εκατ.βαρέλια ημερησίως τους επόμενους έξι μήνες, ποσότητα αρκετή για να αντισταθμίσει την όποια έλλειψη των 1 εκατ. βαρελιών ημερησίως της ρωσικής προσφοράς, σημειώνουν αναλυτές της JPMorgan. 
 
Πιέσεις στις τιμές πετρελαίου ασκεί και το δολάριο, που κινήθηκε ανοδικά για όγδοη διαδοχική συνεδρίαση, καθότι ένα ισχυρό δολάριο καθιστά το πετρέλαιο πιο ακριβό για όσους διακρατούν άλλα νομίσματα. 
  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Τα ΕΛΠΕ έχουν ήδη αντικαταστήσει το ρωσικό αργό

H «κερκόπορτα» που κάνει το ρωσικό πετρέλαιο να ρέει στην Ευρώπη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News