Business & Finance Δευτέρα 11/04/2022, 19:49
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Συνέχεια ανόδου στις αποδόσεις – Ολοταχώς προς το 1% του γερμανικού 10ετούς

Ομόλογα: Συνέχεια ανόδου στις αποδόσεις – Ολοταχώς προς το 1% του γερμανικού 10ετούς

Συνεχίστηκε και σήμερα η άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με το βλέμμα στραμμένο στις γαλλικές εκλογές και στην επόμενη κίνηση της ΕΚΤ, που συνεδριάζει την Πέμπτη. 

Το spread των γαλλικών και γερμανικών 10ετών περιορίστηκε παρά την άνοδο των αποδόσεων, μετά τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Η ακροδεξιά υποψήφιος Μαρί Λεπέν, παρότι δεν πρεσβεύει πλέον την έξοδο της Γαλλίας από το ευρώ, οι αγορές είναι πολύ ανήσυχες με την ατζέντα της για τον προστατευτισμό, τις φορολογικές μειώσεις και τον εθνικισμό, θέσεις που θα μπορούσαν να σημάνουν λιγότερη ευρωπαϊκή ενοποίηση.

«Η αγορά είναι ίσως ελαφρώς πιο ήρεμη ως προς τους κινδύνους των προεδρικών εκλογών. Ίσως, τις επόμενες ημέρες, τα spreads να ανοίξουν σημαντικά, μπορεί και στις 85 μονάδες βάσης, εάν οι δημοσκοπήσεις αφήσουν να εννοηθεί ότι μπορεί να περιοριστεί η ψαλίδα ανάμεσα στους δύο υποψηφίους», αναφέρει ο Ντέιβιντ Ρίλεϊ, στρατηγικός αναλυτής της BlueBay Asset Management. 
  
H απόδοση του γαλλικού 10ετούς άγγιξε προς στιγμή το 1,30%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2015, με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού στις 48 μονάδες βάσης.

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης τις κινήσεις της ΕΚΤ εν όψει της συνεδρίασης της Πέμπτης, με τις αγορές να έχουν προεξοφλήσει μέχρι στιγμής μια αύξηση των επιτοκίων κατά 70 μονάδες βάσης έως τα τέλη του έτους συγκριτικά με τις 65 μονάδες βάσης στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αυξήθηκε περισσότερο από 9 μονάδες βάσης, στο 0,819%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2015. Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο και Μάιο του 2014 εκτινάχθηκαν αντίστοιχα και οι αποδόσεις των γερμανικών πενταετών και διετών. Αναλυτές βλέπουν πλέον ως επίπεδο ορόσημο για την απόδοση του 10ετούς τη μία ποσοστιαία μονάδα. 

Από την ευρωπεριφέρεια, οι κινήσεις των αποδόσεων στην ελληνική αγορά ήταν οριακές και ελαφρώς καθοδικές σε σχέση με τα επίπεδα της Παρασκευής. Η απόδοση της ελληνικής 10ετίας διαμορφώθηκε στο 2,85% με το spread στις 204 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 1,70%. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν σήμερα αυξημένος στα 105 εκατ.ευρώ. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ξέφυγε στο 2,75%, σε νέο υψηλό τριών ετών, καθώς πλέον έχει προεξοφληθεί η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στις συνεδριάσεις του Μαίου και του Ιουνίου. 

 

moneyreview.gr

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News