Business & Finance Δευτέρα 4/04/2022, 19:40
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Γύρισαν σε πτώση οι αποδόσεις του ευρώ – Στο 2,50% στην ελληνική 10ετία

Ομόλογα: Γύρισαν σε πτώση οι αποδόσεις του ευρώ – Στο 2,50% στην ελληνική 10ετία

Με πτώση άνοιξαν την εβδομάδα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, καθώς οι κίνδυνοι για επιβράδυνση της οικονομίας από τον πόλεμο στην Ουκρανία εκτιμάται ότι θα μετριάσουν τη δέσμευση της ΕΚΤ να τιθασσεύσει τον πληθωρισμό. 

Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι οι ομολογιακές αποδόσεις στη Γερμανία θα παραμείνουν σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα κοντά στα σημερινά τους επίπεδα, μετά την εκτίναξη του 10ετούς στο 0,74%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 29 Μαρτίου. Στη σημερινή συνεδρίαση, αποκλιμακώθηκε πέντε μονάδες βάσης, στο 0,503%.

Η αλλαγή πλεύσης για τις αποδόσεις αποδίδεται και στις ανησυχίες των επενδυτών για τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης εξαιτίας του πολέμου. Ενδεικτικά τα στοιχεία για το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη που υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια δύο περίπου ετών, σύμφωνα με το δείκτη Sentix. 

«Η αγορά αποδείχθηκε υπερβολικά επιθετική προεξοφλώντας την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ», αναφέρει ο Ντέιβιντ Ρίλεϊ, στρατηγικός αναλυτής της BlueBay Asset Management. «Eίναι αξιοσημείωτο ότι ακόμη και τα γεράκια της ΕΚΤ δεν υποστηρίζουν μία θεραπεία τύπου Fed για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού», σημειώνουν αναλυτές της ING. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε τρεις μονάδες βάσης, στο 2,077%, ενώ στην ελληνική αγορά το κόστος δανεισμού στη 10ετία περιορίστηκε στο 2,59% με το spread στις 207 μονάδες βάσης και στην πενταετία στο 1,54%. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 20 εκατ.ευρώ εκ των οποίων τα 14 εκατ. έγιναν στον τίτλο με λήξη το 2052. 

Το spread μεταξύ των γερμανικών και αμερικανικών 10ετών, δείκτης που αποτυπώνει την απόκλιση στη νομισματική πολιτική μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού, διευρύνθηκε επτά μονάδες βάσης, στις 189, όμως εξακολουθεί να απέχει από το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021, των 196,38 μονάδων, που άγγιξε στα τέλη Μαρτίου. 

Η απόδοση του διετούς αμερικανικού άγγιξε προς στιγμή το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2019 στη σημερινή συνεδρίαση, εν μέσω προσδοκιών ότι η Fed θα προχωρήσει σε επιτοκιακή αύξηση των 50 μονάδων βάσης τον επόμενο μήνα.

Η Commerzbank εκτιμά ότι η αγορά προεξοφλεί πως τα επιτόκια της Fed θα ξεπεράσουν το «ουδέτερο» επίπεδο, το οποίο η Fed εκτιμά στο 2,4%. «Ουδέτερο» είναι το επίπεδο που στηρίζει την πλήρη ανάπτυξη της απασχόλησης και τη μέγιστη αύξηση του ΑΕΠ διατηρώντας υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. 

 

moneyreview.gr 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News