Business & Finance Πέμπτη 7/04/2022, 19:17
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Στο 2,81% εκτοξεύθηκε η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Ομόλογα: Στο 2,81% εκτοξεύθηκε η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Σε άνοδο και μάλιστα εκρηκτική γύρισαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ μετά τη σύντομη «ανάσα» που πήραν στην αρχή της συνεδρίασης, μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της ΕΚΤ, που έδωσαν έναν πολύ πιο επιθετικό απ΄ό,τι αναμενόταν τόνο.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για τερματισμό των μέτρων στήριξης στη συνεδρίαση της 10ης Μαρτίου και συμφώνησαν ότι οι συνθήκες είναι ώριμες ή σχεδόν ώριμες για επιτοκιακές αυξήσεις. Αναλυτές περίμεναν ωστόσο ότι τα πρακτικά θα είχαν μικρό αντίκτυπο, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει επιτοκιακές αυξήσεις της τάξης των 60 μονάδων βάσης από την ΕΚΤ έως τα τέλη του έτους. 

Στην ελληνική 10ετία, το κόστος δανεισμού εκτοξεύθηκε στο 2,81% με το spread στις 213 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κλιμακώθηκε στο 1,67% και στην 30ετία έφθασε στο 3,31%. Στην Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς ξέφυγε στο 2,36%.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς εκτοξεύθηκε στο 0,70%, σε υψηλό άνω της εβδομάδας, ενώ στη διετία αυξήθηκε τέσσερις μονάδες βάσης στο 0,01%. «Φαίνεται από τα πρακτικά ότι πολλά μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ ήθελαν άμεση ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, συνεπώς φαίνεται ότι η ΕΚΤ έδωσε έμφαση στη μάχη κατά του πληθωρισμού. Οι αγορές τώρα πιστεύουν ότι η ομαλοποίηση θα αρχίσει πιο γρήγορα απ΄ό,τι αναμενόταν», σημειώνει ο Ρενέ Άλμπρεχτ, στρατηγικός αναλυτής της DZ Bank.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στη γαλλική δημοπρασία, με την επανέκδοση των τίτλων λήξης του 2023 και 2072 και την έκδοση νέου ομολογου λήξης 2038, αντλώντας 11,5 δισ.ευρώ. Η ζήτηση ήταν σχεδόν αντίστοιχη με αυτή που καταγράφηκε στην παλαιότερη έκδοση του 10ετούς και 15ετούς ομολόγου. Στη δευτερογενή αγορά, η απόδοση του γαλλικού 10ετους έφθασε στο 1,24%, νέο υψηλό επταετίας, εν μέσω και των ανησυχιών για την έκβαση των προεδρικών εκλογών.

Σε έκδοση προχώρησε και η Ισπανία, αντλώντας 5,57 δισ.ευρώ από εκδόσεις τεσσάρων διαφορετικών τίτλων. 

 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Κι «επίσημα» αποσύρονται τα μέτρα στήριξης

ΕΚΤ: Δεν βλέπει στασιμοπληθωρισμό η Κριστίν Λαγκάρντ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News