Business & Finance Τρίτη 5/04/2022, 19:20
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Νέο sell off – Η μεγαλύτερη άνοδος μηνός για την απόδοση του γαλλικού 10ετούς

Ομόλογα: Νέο sell off – Η μεγαλύτερη άνοδος μηνός για την απόδοση του γαλλικού 10ετούς

Σε άνοδο επέστρεψαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ και τα spreads στη σημερινή συνεδρίαση, με τους επενδυτές να εστιάζουν στη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, στις πληθωριστικές πιέσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία και στο νέο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.  

Στο ραντάρ των επενδυτών και οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, με τις ανησυχίες για πιθανή επικράτηση της ακροδεξιάς Μαρί Λεπέν να διευρύνουν το spread γαλλικών και γερμανικών 10ετών στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020, στις 54 μονάδες βάσης. Αναλυτές της Citi δεν αποκλείουν να φθάσει έως τις 65, παρά τις μικρές πιθανότητες εκλογικής νίκης της Λεπέν. Η απόδοση του γαλλικού 10ετούς εκτινάχθηκε στο 1,133%, καταγράφοντας άνοδο 10 μονάδων βάσης, στη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο σε διάρκεια μεγαλύτερη του μηνός.

Περίπου το 48,5% των ψηφοφόρων δηλώνουν ότι σκοπεύουν να ψηφίσουν την ακροδεξιά Μαρί Λεπέν έναντι του Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε η Δευτέρα. 

Κατά εννέα μονάδες βάσης, στο 0,60%, αυξήθηκε και η απόδοση του γερμανικού 10ετούς, δεχόμενη πιέσεις και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου το κόστος δανεισμού στη 10ετία εκτοξεύθηκε στο 2,62%. Αναλυτές του Reuters προβλέπουν ότι η αντιστροφή της καμπύλης θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος, παρότι δεν αναμένουν μεγάλη άνοδο στις αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών. 

Ήδη, υπό το βάρος του ολοένα και υψηλότερου πληθωρισμού, οι προοπτικές για ακόμη περισσότερες κυρώσεις της Ε.Ε. προς την Ρωσία προκάλεσαν ακόμη πιο έντονη νευρικότητα στους επενδυτές. «Οι ρευστοποιήσεις στις αγορές ομολόγων συνεχίζονται με τις πιέσεις να γίνονται πιο έντονες στην ευρωπεριφέρεια», σημειώνει ο Μασιμιλιάνο Μάξια, αναλυτής της Allianz Global Investors, ο οποίος προβλέπει ακόμη μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Στην ευρωπεριφέρεια, το spread ιταλικού και γερμανικού 10ετούς διευρύνθηκε κατά έξι μονάδες βάσης, στις 161, με την απόδοση στο 2,25%. Στην ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε στο 2,65%, ενώ του πενταετούς κατάφερε να συγκρατηθεί στο 1,54% με τον όγκο των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να περιορίζεται μόλις στα 27 εκατ.ευρώ. 

 

moneyreview.gr
 
  
 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News