Business & Finance Παρασκευή 8/04/2022, 19:31
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Sell off και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού – Στο 2,87% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Ομόλογα: Sell off και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού – Στο 2,87% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Σε νέο ασφυκτικό κλοιό πιέσεων βρέθηκαν και σήμερα οι αγορές κρατικών ομολόγων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς αυξάνονται τα στοιχήματα των traders για επιτοκιακές αυξήσεις τόσο στην Ευρωζώνη όσο και με πιο έντονο ρυθμό στις ΗΠΑ. 

Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση Μαρτίου της ΕΚΤ έδειξαν πολύ πιο επιθετικό τόνο απ΄ό,τι αναμενόταν, πυροδοτώντας νέο sell off από την χθεσινή συνεδρίαση. Traders προεξοφλούν αύξηση των επιιτοκίων κατά 65 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ έως τα τέλη του έτους συγκριτικά με τις 60 που προεξοφλούσαν πριν από τη δημοσιοποίηση των πρακτικών. Οι αγορές χρήματος στοιχηματίζουν τώρα ότι τα επιτόκια στην Ευρωζώνη θα αυξηθούν στο 1,15% τον Ιούλιο του 2023, ποσοστό πολύ υψηλότερο από το 0,95% που προεξοφλούσαν στην αρχή του μηνός.

Η Goldman Sachs και η Danske Bank αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης και το Σεπτέμβριο και το Δεκέμβριο. Oικονομολόγοι της Goldman Sachs εκτιμούν ότι μία επιτοκιακή αύξηση δεν αποκλείεται ακόμη και τον Ιούλιο, εάν η ζήτηση εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία δεν επηρεαστεί σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο αναμένεται και υπάρξουν ενδείξεις για δευτερογενείς επιπτώσεις από τον πληθωρισμό. 

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ξέφυγε στο 2,87% και του πενταετούς στο 1,87%, ενώ και του αντίστοιχου ιταλικού εκτινάχθηκε προς στιγμή στο 2,42%, στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2020, με το spread περίπου στις 170 μονάδες βάσης.

Κατά έξι μονάδες βάσης αυξήθηκε η απόδοση του διετούς γερμανικού στον “πυρήνα”, διαμορφούμενη στο 0,036%, ενώ του 10ετούς άγγιξε το 0,71% με άνοδο τριών μονάδων βάσης. Σε ασφυκτικό κλοιό πιέσεων και η γαλλική αγορά, με την απόδοση στη 10ετία να φθάνει κοντά στο 1,3%, με το βλέμμα στραμμένο στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας. Οι αγορές αρχίζουν να συνειδητοποιούν την πιθανότητα νίκης της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, μετά την άνοδο της δημοτικότητάς της στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς εκτινάχθηκε σε νέο υψηλό τριών ετών, στο 2,73%, καθώς ο δείκτης δολαρίου ξεπέρασε το φράγμα των 100 μονάδων για πρώτη φορά σε διάρκεια δύο ετών, στην προοπτική ότι η νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ θα είναι πολύ πιο επιθετική απ΄ό,τι αναμενόταν με αυξήσεις των 50 μονάδων βάσης και στη συνεδρίαση του Μαίου και του Ιουνίου. 
 

moneyreview.gr

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News