Business & Finance Παρασκευή 8/04/2022, 15:36
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Ανεβάζει ταχύτητα με στήριξη από τις τράπεζες

Χρηματιστήριο: Ανεβάζει ταχύτητα με στήριξη από τις τράπεζες

Ανεβάζει περαιτέρω ταχύτητα το Χρηματιστήριο Αθηνών όσο περνάει η ώρα, σε πλήρη εναρμόνιση με το κλίμα που επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Οι αγοραστές έχουν επιστρέψει στο ελληνικό χρηματιστήριο και είναι τέτοια η διάθεση για ανάληψη ρίσκου που οι απαισιόδοξες ειδήσεις δεν τους επηρεάζουν.

Τα διφορούμενα μηνύματα από τον εγχώριο και τον διεθνή χώρο γέρνουν εντέλει την πλάστιγγα υπέρ του θετικού κλίματος.

Στα θετικά καταγράφεται η ανακοίνωση της εκταμίευσης των πρώτων 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως και η προαναγγελία διά στόματος του εκτελεστικού αντιπροέδρου της Κομισιόν ότι η Ελλάδα τον Αύγουστο εξέρχεται από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. 

Στον αντίποδα, τα στοιχεία του Μαρτίου αναφορικά με τον πληθωρισμό πυροδοτούν νέο κύμα προβληματισμού, καθώς σκαρφάλωσε σε υψηλό από τα μέσα του 1995. 

Ενώ από το μέτωπο της Ουκρανίας, η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί αποσβολωμένη τις εξελίξεις μετά το χτύπημα της Ρωσίας με πύραυλο σε σιδηροδρομικό σταθμό όπου υπήρχαν τη στιγμή της επίθεσης περί των 4.000 αμάχων. 

Επιστροφή στη Λεωφόρο Αθηνών, όπου ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 1,84% έχοντας αγγίξει τις 907,27 μονάδες και παράλληλα έχει αναρριχηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τις 28 Φεβρουαρίου. Δείγμα πως το σημερινό κλίμα δύσκολα θα αναστραφεί είναι το γεγονός ότι το χαμηλό ημέρας έχει καταγραφεί στις 894,63 μονάδες, επίπεδο υψηλότερο από το χθεσινό κλείσιμο το οποίο σημειώθηκε με την έναρξη της συνεδρίασης. 

Ο τζίρος έχει φθάσει τα 50 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών στα 18 εκατ. τεμάχια και στις τραπεζικές μετοχές να αναλογεί η μερίδα του λέοντος. 

Με τις τραπεζικές μετοχές σε υψηλές πτήσεις ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 2,26% και είναι σήμερα η σειρά του να πάρει τα ηνία από τον αντίστοιχο της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης του οποίου τα κέρδη περιορίζονται στο 0,49%. 

«Ξεκάθαρος» πρωταγωνιστής ο τραπεζικός κλάδος με τον δείκτη να διαπραγματεύεται πλησίον του +3,80%, έχοντας «συμπαραστάτες» τους κλάδους των ταξιδίων και αναψυχής και των τηλεπικοινωνιών οι οποίοι καταγράφουν άνοδο 3,06% και 3,01% αντίστοιχα. 

Η εικόνα των μετοχών 

Η μετοχή του Τιτάνα διατηρεί τα πρωτεία μεταξύ αυτών του FTSE Large Cap με ράλι της τάξεως του 7,38% και ακολουθούν MIG, Eurobank και Εθνική με κέρδη 5,26% 4,37% και 4,03% αντίστοιχα. Alpha και ΟΠΑΠ πέριξ του +3,20% στο +2,90% ο ΟΤΕ πιο πίσω ΕΥΔΑΠ και Πειραιώς με άνοδο περί του 1,80%. 
Από το σημερινό κλίμα ευφορίας απουσιάζουν οι μετοχές των Coca Cola, Motor Oil και ΓΕΚ Τέρνα υποχωρώντας κατά 0,58%, 0,88% και 0,32% αντίστοιχα.

Οι σημερινές επιδόσεις των Τιτάν και MIG της έχουν φέρει στο «ρετιρέ» του ταμπλό σήμερα, όπου όμως την πρωτοκαθεδρία κατέχουν οι Μπήτρος και Βογιατζόγλου με ράλι 17,39% και 9,47% αντίστοιχα. 

Ταμείο Ανάκαμψης

Η εκταμίευση των πρώτων 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ανακοινώθηκαν σήμερα τόσο κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και από τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τον Οικονομικό Προγραμματισμό και τον Προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Γιοχάνες Χαν, από το βήμα του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. 

Εποπτεία

Παράλληλα, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο υπουργείο Οικονομικών με τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα, προανήγγειλε την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο.

Όπως ανέφερε, προϋπόθεση αποτελεί η ομαλή ολοκλήρωση της 14ης αξιολόγησης, η οποία ωστόσο, όπως εκτίμησε, βρίσκεται σε καλό δρόμο. Σημειώνεται ότι, η σχετική απόφαση θα ληφθεί τυπικά τον Ιούνιο, ενώ αναφορικά με την εκταμίευση της δόσης των 750 εκατ. ευρώ η οποία εκκρεμεί από το 2019, αυτή αναμένεται να καταβληθεί έως το τέλος του έτους.

Πληθωρισμός 

Ωστόσο, η σημερινή ημέρα δεν είχε μόνο ευχάριστες εξελίξεις, καθώς ήρθαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό τον Μάρτιο τα οποία για άλλον ένα μήνα προκαλούν τρόμο.
Ειδικότερα, στο 8,9% ανήλθε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο, ανεβάζοντας αισθητά ταχύτητα σε σχέση με τον Φεβρουάριο, όταν είχε τρέξει με ρυθμό 7,2%. 

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι οι τιμές του ρεύματος αυξήθηκαν κατά 79,3% τον τελευταίο χρόνο, του φυσικού αερίου κατά 68,3% και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 58,5%. Ανατιμήσεις 29% έχουν σημειωθεί στα καύσιμα και λιπαντικά, με το κόστος των μεταφορών επιβατών με αεροπλάνο να αυξάνεται κατά 26,8% και με πλοίο κατά 16%. 

Ουκρανία 

Τη διεθνή κατακραυγή έχει προκαλέσει το χτύπημα με πύραυλο του σιδηροδρομικού σταθμού Κραματόρσκ στην Ανατολική Ουκρανία, στον οποίο βρίσκονταν περί των 4.000 αμάχων την ώρα της επίθεσης. 

Οι μέχρι στιγμής αναφορές κάνουν λόγο για την ύπαρξη 39 νεκρών και για 87 τραυματίες, ωστόσο οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν.

Από τη μεριά της η Ρωσία αρνείται το αποτρόπαιο αυτό χτύπημα. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

Διαβάστε επίσης:

Β. Ντομπρόβσκις: Εξόδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο

Έρχονται 3,6 δισ. ευρώ – Ποια προγράμματα ξεκλειδώνουν

Πληθωρισμός: Στο 8,9% τον Μάρτιο – Αύξηση 80% στο ρεύμα, 8% στα τρόφιμα

Ουκρανία: Πολύνεκρος βομβαρδισμός σε σιδηροδρομικό σταθμό

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News