Business & Finance Παρασκευή 1/04/2022, 18:05
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Άνοδος 1,28% και είσοδος στο β΄ τρίμηνο με το «δεξί» και από τις 890,70 μονάδες

Χρηματιστήριο: Άνοδος 1,28% και είσοδος στο β΄ τρίμηνο με το «δεξί» και από τις 890,70 μονάδες

Με τους καλύτερους οιωνούς εισήλθε στο β΄ τρίμηνο του 2022 το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς στην εναρκτήρια συνεδρίασή του και ανεβάζοντας στροφές στην τελική ευθεία, κατάφερε να πιάσει τις 890 μονάδες, ένα επίπεδο το οποίο δεν άγγιξε σε κανένα σημείο της ημέρας. 

Σε μια ημέρα κατά την οποία τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαρτίου προκαλούν πλέον απελπισία, μπορεί η επενδυτική δραστηριότητα να μην ήταν έντονη όπως δείχνει ο σημερινός τζίρος, ωστόσο ήταν προς τη «σωστή κατεύθυνση».

Ο Γενικός Δείκτης «ετοιμάζεται» για τη δραστηριότητα της ερχόμενης εβδομάδας, έχοντας αναρριχηθεί στις 890 μονάδες, επίπεδο με το οποίο φλέρταρε στη διάρκεια της εβδομάδας που μόλις ολοκληρώθηκε, ωστόσο το πέρασμά του ήταν προσωρινό στις τέσσερις προηγούμενες συνεδριάσεις. 

Σήμερα, ενισχύθηκε κατά 1,28% και έκλεισε στις 880,70 μονάδες, που ήταν και το υψηλό για τη σημερινή συνεδρίαση, της οποίας το εύρος ήταν αρκετά «ανοιχτό», από τη στιγμή που το χαμηλό ημέρας καταγράφηκε στις 878,05 μονάδες. 

Ο τζίρος από την άλλη κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα στα 54,5 εκατ. ευρώ και ήταν με διαφορά ο μικρότερος της εβδομάδας, με τον όγκο των συναλλαγών να ξεπερνάει τα 14,1 εκατ. τεμάχια και να διαχέεται σε περισσότερες μετοχές σε σχέση με άλλες συνεδριάσεις όταν ο κυριότερος όγκος αφορούσε τραπεζικές μετοχές. 

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,31% φθάνοντας στις 2.155,77 μονάδες, με τον Δείκτη Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης μετά το κλείσιμο στο +1,85% και στις 1.530 μονάδες. Οι μετοχές άλλωστε της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης ήταν εκείνες με τα περισσότερα κέρδη στη σημερινή συνεδρίαση. 

Εμπόριο και πρώτες ύλες ήταν οι κλάδοι με αρνητικό πρόσημο καταγράφοντας πτώση της τάξεως του 0,74% και 0,10% αντίστοιχα. Από την άλλη, «την παράσταση έκλεψαν» οι κλάδοι της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών, οι οποίοι έφυγαν από τη σημερινή συνεδρίαση κερδισμένοι κατά 3,31% και 3,28% αντίστοιχα.

Η εικόνα των μετοχών 

Η νέα ψήφος εμπιστοσύνης στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, αυτή τη φορά από τη Goldman Sachs, δεν φάνηκε να συγκινεί ιδιαίτερα τους επενδυτές σήμερα και μάλιστα η μετοχή που παρουσίασε την καλύτερη εικόνα ήταν της Εθνικής την οποία η αμερικανική επενδυτική τράπεζα δεν αξιολόγησε.   

Η Goldman Sachs αναθεώρησε επί τα βελτίω τις τιμές-στόχους για τις μετοχές όπως και τα κέρδη ανά μετοχή. Ειδικότερα, για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών συστήνει «buy» για τις Alpha Bank και Eurobank, «neutral» για την Τράπεζα Πειραιώς ενώ δεν κάνει σύσταση για την Εθνική Τράπεζα.   

Ως νέες τιμές-στόχους η αμερικανική τράπεζα ορίζει για τη μετοχή της Alpha Bank το 1,75 ευρώ από 1,68 ευρώ πριν, για την Τράπεζα Πειραιώς ο νέος στόχος ορίσθηκε στο 1,80 ευρώ από 1,70 ευρώ, για τη Eurobank διατηρεί το 1,50 ευρώ, ενώ για την Εθνική δεν όρισε τιμή-στόχο. 

Για τα κέρδη ανά μετοχή κατά μέσο όρο στο σύνολο του 2022, η τράπεζα αναθεωρεί κατά 2% ανοδικά τις εκτιμήσεις της, ενώ το 2023 για τα EPS κατά μέσο όρο η Goldman Sachs εμφανίζεται ακόμη περισσότερο αισιόδοξη, αναθεωρώντας ανοδικά κατά 4% τις προβλέψεις της σε σχέση με πριν. 

Ωστόσο η εικόνα τους σήμερα ήταν η εξής:

  • Alpha Bank +2,02% 1,1385ευρώ
  • Eurobank +0,05% 1,0630 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +2,56% 3,4400 ευρώ
  • Πειραιώς -0,14% 1,4130 ευρώ

Την ίδια ώρα με έκθεσή της, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) δεν ανησυχεί για τα επίπεδα έκθεσης των ευρωπαϊκών τραπεζών στη Ρωσία και την Ουκρανία, καθώς «δεν αποτελούν θεμελιώδη απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα» της Ευρώπης».

Σύμφωνα με τη μελέτη, η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στη Ρωσία και την Ουκρανία είναι περιορισμένη σε λίγες χώρες και σε μικρό αριθμό τραπεζών. Μακροπρόθεσμα ωστόσο εκτιμά ότι υπάρχουν «ανησυχίες σχετικά με τις έμμεσες, δευτερογενείς συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία που ενδέχεται να επηρεάσουν τον τραπεζικό κλάδο.

Από τις υπόλοιπες μετοχές μεταξύ αυτών του FTSE Large Cap, της Ελλάκτωρ πήρε τα σημερινά σκήπτρα με ενίσχυση της τάξεως του 3,54% και ακολούθησε του ΟΤΕ (+3,29%), της Aegean (+2,89%) και της Quest (2,43%).
ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, ΕΛΠΕ και Βιοχάλκο με πτώση 0,53%, 0,90%, 0,59%, 0,95% και 1,01% αντίστοιχα. 

«Έλαμψαν» από τη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση, οι μετοχές των Τρία Άλφα (20%), Υalco (18,52%) και Προοδευτική (12,50%).

Πληθωρισμός

Στο 8% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή, η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat. Οι τιμές καταναλωτή κινήθηκαν υψηλότερα σε σχέση με την Ευρωζώνη, καθώς κατέγραψαν ρυθμό 7,5%, επίπεδο που συνιστά νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ, σνεβάζοντας ακόμη υψηλότερα τον πήχυ, καθώς τον Φεβρουάριο το 5,9% που καταγράφηκε ήταν επίσης υψηλό ιστορικό ρεκόρ.

Σε σχέση με τον Φεβουάριο, η ανοδική μεταβολή του εναρμονισμένου στα δεδομένα της Eurostat πληθωρισμού στη χώρα μας ήταν αρκετά μεγάλη, από τη στιγμή που η τιμή του είχε διαμορφωθεί στο 6,3%. Σε σχέση με τον Φεβρουάριο, το ποσοστό ανοδικής μεταβολής διαμορφώθηκε στο 2,7%. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

Διαβάστε επίσης:

Πληθωρισμός: Νέο άλμα στο 8% τον Μάρτιο – Σε ιστορικό ρεκόρ στην Ευρωζώνη

Goldman Sachs: Αναβαθμίζει τιμές-στόχους και EPS για τις τράπεζες

EBA: Καμία ανησυχία για την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε Ρωσία και Ουκρανία 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News