Business & Finance Παρασκευή 1/04/2022, 14:57
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Διατηρείται σε ανοδική τροχιά – Προσεγγίζει τις 890 μονάδες

Χρηματιστήριο: Διατηρείται σε ανοδική τροχιά – Προσεγγίζει τις 890 μονάδες

Σε ανοδική τροχιά διατηρείται το Χρηματιστήριο Αθηνών προσεγγίζοντας εκ νέου τις 890 μονάδες, με τους επενδυτές να μην δείχνουν διάθεση να επιδοθούν σε ρευστοποιήσεις όπως έκαναν στο διήμερο που προηγήθηκε. 

Ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο περί του 0,90% και κινείται πέριξ των 888 μονάδων. Με το υψηλό ημέρας να έχει καταγραφεί στις 888,77 μονάδες (878,05 μονάδες το χαμηλό), το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται πολύ κοντά να πιάσει ξανά τις 890 μονάδες. 

Ακόμη και αν η σημερινή συνεδρίαση είναι επανάληψη της χθεσινής, δηλαδή τα αρχικά κέρδη να μετατραπούν τελικά σε απώλειες στο κλείσιμο, το ελληνικό χρηματιστήριο θα ολοκληρώσει την τρέχουσα εβδομάδα με ισχυρά κέρδη, τα οποία έχουν αφήσει «παρακαταθήκη» οι συνεδριάσεις της Δευτέρας και της Τρίτης. 

Ο τζίρος έχει φθάσει στα 24 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών να έχει διαμορφωθεί στα 7 εκατ. τεμάχια και το ήμισυ εξ αυτών να αφορά συναλλαγές στις τραπεζικές μετοχές. 

Πλησίον του +1% κινούνται οι Δείκτες Υψηλής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης. 

Οι κλάδοι της υγείας, ο τεχνολογικός και των τραπεζών καταγράφουν τα ισχυρότερα κέρδη, πρώτες ύλες και κατασκευές και υλικά με απώλειες 0,29% και 0,05% αντίστοιχα, οι μοναδικοί εκ των κυριοτέρων κλάδων που κινούνται πτωτικά. 

Η εικόνα των μετοχών 

ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Quest, ΟΤΕ, Εθνική Τράπεζα και Motor Oil οι μετοχές του FTSE Large Cap με κέρδη που ξεπερνούν το +2%. 

Coca Cola, Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, Ελβαλχαλκόρ, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ, Τράπεζα Πειραιώς και Τέρνα Ενεργειακή με αρνητικό πρόσημο, μικρού εύρους ωστόσο οι απώλειές τους. 

Γι άλλη μια συνεδρίαση, η ξεκάθαρη προτίμηση είναι στις μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης. Ξεχωρίζουν Τρία Άλφα, Moda Bagno, Centric, Κτήμα Λαζαρίδη.

Η ανοδική τροχιά του Χρηματιστηρίου Αθηνών δεν επηρεάσθηκε από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat αναφορικά με τον πληθωρισμό τον Μάρτιο. 

Βάσει των αρχικών εκτιμήσεων, στο 8% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο. Οι τιμές καταναλωτή κινήθηκαν υψηλότερα σε σχέση με την Ευρωζώνη, καθώς κατέγραψαν ρυθμό 7,5%, επίπεδο που συνιστά νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ, σνεβάζοντας ακόμη υψηλότερα τον πήχυ, καθώς τον Φεβρουάριο το 5,9% που καταγράφηκε ήταν επίσης υψηλό ιστορικό ρεκόρ.

Με έκθεσή της, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) δεν ανησυχεία για τα επίπεδα έκθεσης των ευρωπαϊκών τραπεζών στη Ρωσία και την Ουκρανία, καθώς «δεν αποτελούν θεμελιώδη απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα» της Ευρώπης».

Σύμφωνα με τη μελέτη, η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στη Ρωσία και την Ουκρανία είναι περιορισμένη σε λίγες χώρες και σε μικρό αριθμό τραπεζών. Μακροπρόθεσμα ωστόσο εκτιμά ότι υπάρχουν «ανησυχίες σχετικά με τις έμμεσες, δευτερογενείς συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία που ενδέχεται να επηρεάσουν τον τραπεζικό κλάδο

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πληθωρισμός: Νέο άλμα στο 8% τον Μάρτιο – Σε ιστορικό ρεκόρ στην Ευρωζώνη

EBA: Καμία ανησυχία για την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε Ρωσία και Ουκρανία

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News