Business & Finance Παρασκευή 8/04/2022, 11:27
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Έναρξη με «υποσχέσεις» και πέρασμα πάνω από τις 900 μονάδες 

Χρηματιστήριο: Έναρξη με «υποσχέσεις» και πέρασμα πάνω από τις 900 μονάδες 

Κινούμενο με αντίρροπες τάσεις στην διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών στην τελευταία συνεδρίασή της έχει ανοίξει ταχύτητα από την «αφετηρία», μια εκκίνηση που το έχει φέρει εκ νέου στην ψυχολογική ζώνη των 900 μονάδων.

Η μεταβλητότητα δήλωσε «παρούσα»στη διάρκεια της εβδομάδας, τροφοδοτούμενη από τρεις παράγοντες: τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις υψηλής πτήσεις του πληθωρισμού και τις προειδοποιήσεις προερχόμενες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για επιθετική σύσφιξη της πολιτικής.

Ειδικότερα η Fed προκάλεσε κλυδωνισμούς στις διεθνείς αγορές την Τετάρτη, ωστόσο το ελληνικό χρηματιστήριο κράτησε αντιστάσεις και κόντρα στο γενικευμένο sell-off και τις βαριές απώλειες κατάφερε να αποδυναμωθεί 0,95%. 

Χθες εξάλλου επέστρεψε σε ανοδική πορεία (σε αντίθεση με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια) και σήμερα διατηρεί αυτή την τάση.

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη της τάξεως του 1,8% και όχι μόνο έχει ξεπεράσει τις 900 μονάδες, αλλά έχει αναρριχηθεί έως τις 902,34 μονάδες, επίπεδο που συνιστά το υψηλότερο για την εβδομάδα που διανύουμε, με το χαμηλό ημέρας να σημειώνεται στη σημερινή έναρξη και στις 894,63 μονάδες. Ο τζίρος έχει ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών στα 5,6 εκατ. τεμάχια και ακόμα να μην έχει διαμορφωθεί κάποια τάση ως προς την προτίμηση των επενδυτών αναφορικά με τις μετοχές. 

Προσεγγίζει το +1,40% ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης και έχει ανέλθει στις 2.184,95 μονάδες, με τον Δείκτη Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης να κινείται αισθητά χαμηλότερα με άνοδο 0,20%.  

Οι μετοχές των τραπεζών έχουν αναλάβει σήμερα να παράσχουν τη στήριξη στο Χρηματιστήριο Αθηνών κι έτσι ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 2,58%. Ο τραπεζικός κλάδος μαζί με τον υγείας (+2,82%) έχουν αφήσει αρκετά πίσω τους υπόλοιπους κλάδους, από τη στιγμή που ο επόμενος κλάδος που ακολουθεί αυτός των τηλεπικοινωνιών παρουσιάζει κέρδη της τάξεως του 1,65%. Για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση ο κλάδος των προσωπικών ειδών σε πτώση, με τις σημερινές απώλειες να φθάνουν στο 0,35%. 

Η εικόνα των μετοχών 

Η μετοχή της MIG σε ράλι και προπορεύεται των κερδών με άνοδο 4,21%, ακολουθεί από σχετικά κοντινή απόσταση της Eurobank (3,79%), με της Εθνικής (+2,49%) και της Σαράντης (+2,10%) να κλείνουν την τετράδα με τα περισσότερα κέρδη μεταξύ των μετοχών του FTSE Large Cap. Aegean, Alpha Bank, Mytilineos, ΔΕΗ, ΟΤΕ Πειραιώς και Βιοχάλκο με κέρδη μεταξύ 1,67% έως 1,17%. 

Motor Oil, Quest, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΛΠ με ισχνές απώλειες, η μετοχή της Jumbo πέρασε σε θετικό έδαφος μετά τις αρχικές απώλειες. 

Κόκκινα δάνεια

Σημαντικές προκλήσεις στο τρέχον περιβάλλον των μεταβαλλόμενων διεθνών χρηματοπιστωτικών συνθηκών έχουν να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες, όπως επισημαίνει η ΤτΕ στην ετήσια έκθεσή της, ξεχωρίζοντας μεταξύ αυτών τα νέα κόκκινα δάνεια που ενδέχεται να προκύψουν μετά την αναμενόμενη απόσυρση των κρατικών μέτρων στήριξης λόγω πανδημίας, αλλά και εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού.

Το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) ανήλθε στο τέλος του προηγούμενου έτους σε 18,4 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 28,8 δισ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του Δεκεμβρίου 2020. Εκτός του ότι ως ποσοστό των συνολικών δανείων παραμένει πολύ υψηλότερο (12,8%) του μέσου όρου στην Ε.Ε. (2,1%), η ΤτΕ επισημαίνει ότι περίπου το 39% του συνόλου των ΜΕΔ βρίσκεται σε καθεστώς ρύθμισης και ήδη υψηλό ποσοστό μεταξύ αυτών εμφάνισε πάλι καθυστέρηση. Εκτιμάται ότι, λόγω της πανδημίας αλλά και των επιπτώσεων του υψηλού πληθωρισμού, επιπλέον ποσοστό ρυθμισμένων δανείων ενδέχεται να καταγραφεί ως ΜΕΔ το 2022. Απαιτείται επομένως εντατικότερη προσπάθεια περαιτέρω μείωσης των ΜΕΔ, όταν μάλιστα δεν έχει ακόμη καταγραφεί η πλήρης επίδραση της πανδημικής κρίσης και του πληθωρισμού στην ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών, υπογραμμίζει η ΤτΕ.

Intralot

Αυξημένα κατά 20% σε ετήσια βάση ήταν τα έσοδα της Intralot για το 2021, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 414 εκατ. ευρώ.

Ακόμα πιο μεγάλη (+66,9%) ήταν η άνοδος στα κέρδη EBITDA, τα οποία ανήλθαν σε 110,4 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά κέρδη του ομίλου μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας έφτασαν τα 26,6 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με ζημίες €102,9 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, επηρεασμένα από το one-off κέρδος της συναλλαγής αναδιάρθρωσης του ισολογισμού ύψους €88,5 εκατ. η οποία ολοκληρώθηκε εντός του Γ’ τριμήνου.

Τα λειτουργικά έξοδα των εταιρειών του Ομίλου στην Ελλάδα παρουσιάζονται μειωμένα κατά 19,4% σε ετήσια βάση. Οι Λειτουργικές Ταμειακές Ροές για το δωδεκάμηνο του 2021 διαμορφώθηκαν στα €107,6 εκατ. (+141,9% σε ετήσια βάση).

Οι Καθαρές Επενδύσεις του Ομίλου κατά το δωδεκάμηνο του 2021 ανήλθαν στα €22,9 εκατ., μειωμένες κατά 36,2% σε ετήσια βάση.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΤτΕ: Άρση των μέτρων στήριξης και πληθωρισμός φέρνουν νέα γενιά κόκκινων δανείων

Intralot: Στα 110,4 εκατ. ευρώ τα EBITDA, αύξηση 66,9%

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News