Business & Finance Πέμπτη 10/03/2022, 17:50
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: «Έμεινε από δυνάμεις» μετά το χθεσινό ράλι – Απώλειες 2,37% 

Χρηματιστήριο: «Έμεινε από δυνάμεις» μετά το χθεσινό ράλι – Απώλειες 2,37% 

Αδυναμία -όπως και τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο- να διατηρήσει το θετικό μομέντουμ έδειξε σήμερα Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, επιστρέφοντας ξανά σε αρνητικό πρόσημο για την τρέχουσα εβδομάδα, καθώς στην ανασφάλεια για την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, ήρθε να προστεθεί ο προβληματισμός σχετικά με τον πληθωρισμό, ο οποίος τον Φεβρουάριο σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 26 ετών. 

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 2,37% για να κλείσει στις 803,47 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 20 μονάδες σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Το σημερινό κλείσιμο ήταν πολύ κοντά στον χαμηλό ημέρα το οποίο και καταγράφηκε στις 802,29 μονάδες, με το υψηλότερο επίπεδο στις 828,70 μονάδες. 

Ο τζίρος κινήθηκε χαμηλότερα σε σχέση με χθες ωστόσο ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ (107 εκατ. ευρώ), με τον όγκο συναλλαγών να φθάνει στα 44,3 εκατ. τεμάχια, με τις περισσότερες συναλλαγές να αφορούν και σήμερα μετοχές των τραπεζών. Το επενδυτικό ενδιαφέρον προσέλκυσαν επίσης οι μετοχές του ΟΤΕ, της Jumbo, της ΔΕΗ και της MIG.  

Τα «βαριά χαρτιά» του ελληνικού χρηματιστηρίου δέχθηκαν έντονες πιέσεις και συνεπακόλουθα τράβηξαν και τις υπόλοιπες μετοχές προς τα κάτω.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 2,58% κλείνοντας στις 1.923,46 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να δέχεται πλήγμα με απώλειες της τάξεως του 4,38%, στις 534,28 μονάδες. Ωστόσο δεν ήταν ο κλάδος με τη χειρότερη σημερινή εικόνα, από τη στιγμή που ο κλάδος της υγείας κατρακύλησε κατά 5,81%. 

Η εικόνα των μετοχών 

Οι μετοχές των τραπεζών γι άλλη μια συνεδρίαση που στη Λεωφόρο Αθηνών επικράτησαν οι ρευστοποιήσεις ήταν αυτές που πρωτοστάτησαν, καθώς υπέστησαν βαριές απώλειες με εξαίρεση τη μετοχή της Eurobank, η οποία έχασε 1,54%, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από των υπολοίπων συστημικών τραπεζών, εν αναμονή των αποτελεσμάτων για το 2021 (με το κλείσιμο της συνεδρίασης ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της, με τα κέρδη της να φθάνουν στα 424 εκατ. ευρώ και τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να διαμορφώνεται στο 6,8% και να γίνεται έτσι η πρώτη ελληνική τράπεζα με μονοψήφιο ποσοστό του εν λόγω δείκτη).

Αναλυτικότερα οι μετοχές των τραπεζών κινήθηκαν ως εξής:

  • Alpha Bank -5,21% 1,0010 ευρώ 
  • Eurobank -1,54% 0,8320 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα -6,46% 2,6800 ευρώ   
  • Πειραιώς -5,35% 1,2210 ευρώ

Ωστόσο στο χαμηλότερο επίπεδο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, βρέθηκε σήμερα η μετοχή της MIG διαγράφοντας 7,39%. Απώλειες πλέον του -4% σημείωσαν οι μετοχές των Aegean και ΕΛΠΕ, ενώ ΔΕΗ, Motor Oil, Ελλάκτωρ και Βιοχάλκο έχασαν 3,93%, 3,51%, 3,14% και 3,06% αντίστοιχα. 

Από τη σημερινή πτωτική τάση κατάφεραν να διαφύγουν οι μετοχές του ΟΤΕ και της Τέρνα Ενεργειακή, σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,19% και 0,15% αντίστοιχα. 

Στη σημερινή συνεδρίαση, 96 μετοχές κινήθηκαν πτωτικά, 17 ανοδικά και 52 παρέμειναν αμετάβλητες. 

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1996, στο 7,2%. 

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να βάζει «φωτιά» στο κόστος της ενέργειας και των σιτηρών,  το πληθωριστικό κύμα εξελίσσεται έντονα και οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα βρεθούν μπροστά σε ένα συνεχόμενο κύμα ανατιμήσεων.

Κατόπιν τούτων, είναι σαφές ότι ο στόχος που είχε τεθεί στον προϋπολογισμό για πληθωρισμό της τάξεως του 1% είναι ανέφικτος, ενώ πλέον και ο υπουργός Οικονομικών  Χρήστος Σταϊκούρας εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί για το 2022 στο 4%.

Καθώς η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να τιθασεύσει τις ανατιμήσεις, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε χθες και νέο πακέτο στήριξης για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες, καθώς όπως τόνισε η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη δέσμευσή της για στήριξη στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Όπως ανέφερε, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να ανακοινωθεί η νέα δέσμη μέτρων.

Παράλληλα, ξεχωριστή ανακοίνωση έδειξε ότι η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε τον Ιανουάριο κατά 0,2%. 

Η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική, καθώς η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι επιταχύνει το tapering το β΄ τρίμηνο του 2022, ενώ προχώρησε σε πτωτική αναθεώρηση για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης έως το 2024 και παράλληλα αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό για το ίδιο διάστημα. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 7,2% «πέταξε» ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο

Eurobank: Καθαρά κέρδη 424 εκατ. ευρώ το 2021 – Στο 6,8% ο δείκτης NPEs

ΕΚΤ: Επιταχύνεται το tapering – Η στήριξη στην Ελλάδα – Τι είπε η Λαγκάρντ

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News