Business & Finance Πέμπτη 3/02/2022, 20:17
ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Οι δηλώσεις Λαγκάρντ έφεραν «καταιγίδα» σε ομόλογα και μετοχές

Αγορές: Οι δηλώσεις Λαγκάρντ έφεραν «καταιγίδα» σε ομόλογα και μετοχές

«Ταρακούνημα» στις αγορές κρατικών ομολόγων του ευρώ προκάλεσαν οι δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία παραδέχθηκε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε πιο υψηλά επίπεδα απ΄ό,τι είχε προβλέψει η κεντρική τράπεζα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, απαλείφοντας και μία φράση «κλειδί» από τη λεκτική της: «είναι απίθανη η αύξηση των επιτοκίων στη διάρκεια του 2022». 

Αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για σπουδαία παραδοχή για μία κεντρική τράπεζα που εμμένει σταθερά στη δέσμευση για σταθερότητα των τιμών και αλλαγή τόνου από την προηγούμενη στάση της ΕΚΤ που πρέσβευε ότι ο πληθωρισμός δεν συνιστά τόσο μεγάλη απειλή για την Ευρωζώνη όσο για τις υπόλοιπες κορυφαίες οικονομίες. 

Αυτό που απεκόμισαν οι επενδυτές είναι ότι η Κριστίν Λαγκάρντ προετοιμάζει το έδαφος για αυξήσεις επιτοκίων, καθώς πλέον αφήνει την «πόρτα ανοικτή» προς όλες τις κατευθύνσεις. Αμέσως μετά τις δηλώσεις της, οι αγορές χρήματος προεξόφλησαν επιτοκιακές αυξήσεις της τάξης των 30 μονάδων βάσης έως τα τέλη του τρέχοντος έτους, αργής γινομένης πιθανόν από τον Ιούνιο. 

«Η Λαγκάρντ άνοιξε την πόρτα για επιτοκιακές αυξήσεις φέτος. Υπαινίχθηκε ότι οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό θα ανανεθωρηθούν ανοδικά το Μάρτιο», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της ING Αντουάν Μπουβέ.  

Στα ύψη οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ

Η επανατοποθέτηση της ΕΚΤ ώθησε στα ύψη τις ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ που κινούνταν ήδη ανοδικά μετά την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να προχωρήσει στη σημερινή της συνεδρίαση σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,50%. Τέσσερα μάλιστα μέλη του δ.σ. της ζήτησαν μεγαλύτερη αύξηση των 50 μονάδων βάσης – κάτι που θα γινόταν πρώτη φορά στη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών – σε μία εξέλιξη που δείχνει σαφώς πιο επιθετική στάση από την κεντρική τράπεζα της Βρετανίας. 

Η ευρωπεριφέρεια «είδε» το κόστος δανεισμού της να ξεφεύγει σε νέα ύψη, με πρωταγωνιστές Ελλάδα και Ιταλία. Η απόδοση της παλαιάς ελληνικής 10ετίας άγγιξε το 1,86%, ενώ στη νέα 10ετία εκτοξεύθηκε πάνω από το 2% με το spread στις 192 μονάδες βάσης. Στην πενταετία, ξέφυγε στο 0,94%. 

Στη γειτονική Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς αναρριχήθηκε στο 1,64%, στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2020, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από το Μάρτιο του 2020, της τάξης των 23 μονάδων βάσης. Σε θετικό έδαφος πέρασαν για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2020 και οι αποδόσεις των διετών ιταλικών, ενώ το spread στη 10ετία έναντι των γερμανικών διευρύνθηκε στις 148 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια εβδομάδας. 

Αντίστοιχη εικόνα και στον πυρήνα, με ολόκληρη την καμπύλη των γερμανικών ομολόγων να εκτοξεύεται στα ύψη. Το sell off οδήγησε την απόδοση του 10ετούς στο 0,15%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2019 με άνοδο των 12 μονάδων βάσης, ενώ στην πενταετία ενισχύθηκε 16 μονάδες βάσης στο -0,07%. Στη διετία, το κόστος δανεισμού κλιμακώθηκε 14 μονάδες βάσης, στο -0,322%, ξεπερνώντας κατά πολύ το επιτόκιο -0,50% της ΕΚΤ. 

Το «άγριο σφυροκόπημα» είχε ως αποτέλεσμα να γίνει επίπεδη (flattening) η καμπύλη των ομολόγων μεταξύ των 10ετών και 30ετών γερμανικών, γεγονός που προοιωνίζεται πιο αυστηρή νομισματική πολιτική. «Οι κεντρικές τράπεζες πατούν τώρα γκάζι στην κούρσα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Αυτό όμως τις περισσότερες φορές οδηγεί σε ύφεση. Και οι υφέσεις αποδεικνύονται αποπληθωριστικές. Για το λόγο αυτό και τα 30ετή τα πηγαίνουν τόσο καλά», αναφέρει ο Αρν Πετιμεζάς, αναλυτής της AFS Group. 

Κερδισμένοι ευρώ και τραπεζικές μετοχές

Mέσα σε αυτό το περιβάλλον, ήταν φυσικό να κερδίσει έδαφος το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα, το οποίο ενισχύθηκε περίπου 1% έναντι του δολαρίου, διαπερνώνοντας ανοδικά και το φράγμα του 1,14. Κερδισμένες και οι τραπεζικές μετοχές, που ευνοούνται από την άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων αλλά και από τις επιτοκιακές αυξήσεις, παρότι ο πανευρωπαϊκός γενικός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 1,8%. 

«Βουτιά» τεχνολογίας

Την χειρότερη επίδοση στις αγορές μετοχών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού κατέγραψαν οι μετοχές τεχνολογίας, στον απόηχο των άκρως απογοητευτικών αποτελεσμάτων τριμήνου της Meta Platforms, του μητρικού ομίλου του Facebook, που απώλεσε περίπου το ένα τέταρτο της κεφαλαιοποίησής του, περί τα 200 δισ.δολάρια, μέσα σε λίγες μόλις ώρες. Ο ευρωπαϊκός κλάδος τεχνολογίας έκανε βουτιά 3,5%. 

Οι ευρωπαϊκές μετοχές δέχθηκαν έντονες πιέσεις από τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία επέλεξε να μην επαναλάβει την φράση της ότι είναι απίθανη η όποια επιτοκιακή αύξηση στη διάρκεια του 2022, υπό την πίεση του υψηλού πληθωρισμού. Ηδη, το σκηνικό «τρόμου» είχε προετοιμαστεί από τον Ιανουάριο, οπότε οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν πτώση 12% στην προοπτική αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, γνωρίζοντας την χειρότερη μηνιαία επίδοση από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2022. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Wall Street κινείται στο «κόκκινο» δεχόμενη έντονες πιέσεις από τη Meta, με το δείκτη υψηλής τεχνολογίας να καταγράφει απώλειες άνω του 2%.

 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Λαγκάρντ: Τον Μάρτιο οι αποφάσεις για την πορεία των επιτοκίων

Deutsche Bank: Τέλος το φθηνό χρήμα – Αύξηση επιτοκίων από ΕΚΤ φέτος

 

    
    

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News