Business & Finance Πέμπτη 10/03/2022, 14:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Επιταχύνεται το tapering – Η στήριξη στην Ελλάδα – Τι είπε η Λαγκάρντ

ΕΚΤ: Επιταχύνεται το tapering –  Η στήριξη στην Ελλάδα – Τι είπε η Λαγκάρντ

Την επιτάχυνση του tapering το β΄ τρίμηνο του 2022 αποφάσισε σήμερα Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς περιορίζει σταδιακά τις αγορές ομολόγων. Παράλληλα κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια όπως αναμενόταν.

Το διοικητικό συμβούλιο προχώρησε σε αναθεώρηση του ρυθμού μείωσης των αγορών ομολόγων υπό το πρόγραμμα ΑΡΡ, καθώς πλέον τον επιταχύνει, με αγορές αξίας 40 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, 30 δισ. ευρώ τον Μάιο και 20 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Υπενθυμίζεται ότι με προηγούμενη απόφασή της, η ΕΚΤ είχε στόχο να αγοράζει ομόλογα ύψους 40 δισ. ευρώ σε όλη τη διάρκεια του β΄ τριμήνου.

Πλέον, ο ρυθμός σύσφιξης της ποσοτικής χαλάρωσης επιταχύνεται, ενώ στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο ρυθμός αγορών ομολόγων για το γ΄ τρίμηνο θα αξιολογηθεί στο μέλλον, βάσει του πώς θα έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για έναν πιθανό τερματισμό του. 

Παράλληλα, από την ανακοίνωση της ΕΚΤ αφαιρέθηκε η αναφορά στην πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων σε επίπεδα χαμηλότερα των σημερινών. Κατόπιν τούτου, οι traders της αγοράς προεξοφλούν τώρα ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα γίνει νωρίτερα, και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο (25 μονάδες βάσης).  

Η ΕΚΤ διατήρησε το επιτόκιο της κύριας αναχρηματοδότησης, της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 0%, 0,25% και -0,50% αντίστοιχα. 

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οποιαδήποτε απόφαση για αύξηση των επιτοκίων θα έρθει αφότου έχει τελειώσει το ΑΡΡ, μια διαδικασία που θα είναι σταδιακή.

Το δ.σ. αναμένει τα επιτόκια να παραμείνουν στα τωρινά επίπεδα μέχρι να δει τον πληθωρισμό να φθάνει στο 2% εντός του χρονικού ορίζοντα και στη διάρκεια αυτού.  

Μια ακόμη αλλαγή αναφορικά με την καθοδήγηση της ΕΚΤ, έχει να κάνει με την αναφορά του πότε θα αυξήσει τα επιτόκια αφού τερματιστεί το ΑΡΡ. Στη σημερινή ανακοίνωση αναφέρεται ότι θα γίνει σε κάποιο διάστημα μετά το τέλος του ΑΡΡ, ενώ οι προγούμενες ανακοινώνεις έκαναν λόγο για αύξησή τους σε σύντομο διάστημα, μετά τη λήξη του ΑΡΡ.

Η στήριξη στην Ελλάδα

Αναφορικά με την Ελλάδα, η ΕΚΤ γι άλλη μια φορά επιβεβαίωσε ότι θα επαεπενδύει τους τίτλους που έχει αγοράσει στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγορών για την πανδημία (ΡΕΡΡ), ούτως ώστε οικονομίες όπως της Ελλάδας να μην υποστούν σοκ από την απότομη μετάβαση εξαιτίας του tapering, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση. 

Ο αντίκτυπος της εισβολής της Ρωσίας στην οικονομία της Ευρωζώνης 

Η ΕΚΤ όμως προχώρησε σε αναθεώρηση των προβλέψεών της για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης και τον πληθωρισμό, εξαιτίας των νέων συνθηκών που δημιουργεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως υπογράμμισε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στην εισαγωγή της στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το πέρα της συνεδρίασης. 

Ο αντίκτυπος και οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ευρώπη θα φανούν το επόμενο διάστημα και στο πλαίσιο αυτό η ΕΚΤ προχώρησε σε επί τα χείρω των προβλέψεων για το ΑΕΠ.

Όπως επισήμανε η κ. Λαγκάρντ, στο βασικό σενάριο η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 3,7% το 2022, 2,8% το 2023 και 1,6% το 2024.

Από την άλλη, αναθεωρήθηκαν ανοδικά οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, καθώς το 2022 αναμένεται να τρέξει με ρυθμό 5,1%, 2,1% το 2023 και 1,9% το 2024. 

Αντίστοιχα για τον δομικό πληθωρισμό (εξαιρουμένων των τιμών των καυσίμων, των τροφίμων και των ειδών καπνού), η ΕΚΤ αναμένει να διαμορφωθεί στο 2,6%, 1,8%, 1,9% το 2022, το 2023 και το 2024 αντίστοιχα. Η ΕΚΤ έχει κάνει τρία σενάρια, το βασικό, το σοβαρό και το δυσχερές, σενάρια τα οποία θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα της. 

Όπως τόνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ, το δ.σ αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται βραχυπρόθεσμα υψηλότερα από το 5,8% του Φεβρουαρίου, πριν αρχίσει να επιβραδύνεται σταδιακά. Στον στόχο της ΕΚΤ του 2%, οι τιμές καταναλωτή αναμένονται να φθάσουν το 2024. Οι υψηλές πτήσεις των τιμών της ενέργειας θα συνεχίσουν να διατηρούν τις τιμές καταναλωτή σε υψηλά επίπεδα, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως επισήμανε τόσο η πρόεδρος της ΕΚΤ, όσο και ο αντιπρόεδρος της Λούις ντε Γκίντος, η σταθερότητα στις αγορές και η μεταβλητότητά τους είναι δύο ζητήματα τα οποία επί της ουσίας δεν έφυγαν ποτέ και οι νέες εξελίξεις μετά την εισβολή της Ρωσίας δεν μπορεί να αφήσει την κεντρική τράπεζα αδρανή. 

Γι άλλη μια φορά, η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει όλα της εργαλεία προκειμένου να μείνει πιστή στην εντολή της για σταθερότητα των τιμών και των αγορών.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κυβέρνηση: Η Σύνοδος Κορυφής και η ΕΚΤ θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις

Η διπλή πρόκληση της ΕΚΤ και οι σημερινές αποφάσεις

Ευρωζώνη: Ο πόλεμος αλλάζει τα δεδομένα σε δημοσιονομική και νομισματική πολιτική

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News