Business & Finance Παρασκευή 29/10/2021, 11:36
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Οπισθοχώρηση στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας

Πιέσεις δέχεται ο τεχνολογικός κλάδος μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις των Amazon και Apple

Ευρώπη: Οπισθοχώρηση στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας

Πτωτικά κινούνται στη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές και δεν επεκτείνουν έτσι τα κέρδη από χθες, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, μιας εβδομάδας που είχε τόσο τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όσο και τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων για το γ΄ τρίμηνο του 2021 των Big Tech. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 προσεγγίζει το -0,40%, με τους περισσότερους από τους κυριότερους κλάδους να κινούνται σε αρνητικό έδαφος. 

Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης υποχωρεί κατά 0,56%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει απώλειες της τάξεως του 0,26%, στο Παρίσι ο CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,23%, στο -0,38 το χρηματιστήριο του Μιλάνου. 

Οι επενδυτές σήμερα αξιολογούν τα δεδομένα από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ και τα αποτελέσματα των Amazon και Apple. 

Η ΕΚΤ δεν επιφύλασσε κάποια έκπληξη αναφορικά με τη νομισματική της πολιτική, καθώς όπως διαβεβαίωσε τόσο στην ανακοίνωσή της, όσο και η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (ΡΕΡΡ), θα αποσυρθεί κανονικά όπως είναι προγραμματισμένο στα τέλη Μαρτίου του επόμενου έτους. 

Ωστόσο στη διάρκεια του τρέχοντος τριμήνου, ο ρυθμός των αγορών θα επιβραδυνθεί σε σχέση με το β΄ και το γ΄ τρίμηνο, καθώς οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες είναι ευνοϊκές. 

Για τον πληθωρισμό, η θέση της ΕΚΤ παρέμεινε η ίδια ότι η επιτάχυνσή του είναι παροδική, εντούτοις η διάρκεια της επιτάχυνσης ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερη από ότι αρχικά είχε εκτιμήθει, ενώ καμία αλλαγή δεν υπήρξε σε σχέση με τα επιτόκια. 

Οι χθεσινές εξαγγελίες της ΕΚΤ, έχουν βοηθήσει σήμερα τις μετοχές των τραπεζών και κάπως έτσι ο τραπεζικός κλάδος είναι από τους ελάχιστους που παρουσιάζουν κέρδη, μαζί με αυτόν της αυτοκινητοβιομηχανίας, της ασφάλισης και της ενέργειας.

Κέρδη καταγράφει η BNP Paribas, μετά τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελεσμάτων για το προηγούμενο τρίμηνο, με τα έσοδά της από τις συναλλαγές μετοχών να εκτινάσσονται κατά 79% και την ανακοίνωση έναρξης προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών, ύψους 900 εκατ. δολαρίων. 

Απεναντίας, πιέσεις δέχεται ο τεχνολογικός κλάδος, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις των Amazon και Apple, αναφορικά με την πορεία τους το προηγούμενο τρίμηνο, με τις δύο εταιρείες να δημοσιεύουν αποτελέσματα κατώτερα των προσδοκιών. 

Κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, ανέφερε ότι εξαιτίας της έλλειψης ημιαγωγών και των προβλημάτων με τους προμηθευτές στη Νοτιοανατολική Ασία, η εταιρεία είχε χαμένα έσοδα της τάξεως των 6 δισ. δολαρίων. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News