Business & Finance Πέμπτη 31/03/2022, 15:09
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Δεν άντεξε στον κλοιό από τις διεθνείς πιέσεις 

Χρηματιστήριο: Δεν άντεξε στον κλοιό από τις διεθνείς πιέσεις 

Προσγείωση πλησίον του μηδέν πραγματοποιεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, οδεύοντας προς το τελικό στάδιο της συνεδρίασης, συμπαρασυρόμενο από το γενικευμένο αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε Γαλλία και Ιταλία προκάλεσαν ένα νέο κύμα προβληματισμού κι ενώ χθες είχαν προηγηθεί οι ανακοινώσεις από Γερμανία και Ισπανία, οι οποίες επίσης έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή ανέβασαν ταχύτητα.

Η ενεργειακή κρίση στην οποία οφείλεται η εκτίναξη των τιμών σε όλο τον κόσμο και η προοπτική επιδείνωσή της ελέω του πολέμου στην Ουκρανία, σκιάζει σήμερα τις αγορές. 

Περαιτέρω προβληματισμός στα εντός, έχει ανακύψει από τις αναφορές ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει περί των 2 δισ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα τα οποία ανέρχονται κοντά στα 40 δισ. ευρώ. 

Ο λόγος για την απόφαση αυτή της κυβέρνησης, έχει να κάνει με τα νέα μέτρα στήριξης προκειμένου να αντιμετωπισθεί το κύμα ακρίβειας που μέρα με τη μέρα παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις. 

Με αυτόν τον συνδυασμό των εξελίξεων, το ελληνικό χρηματιστήριο παρέδωσε τα κέρδη που κατέγραφε από την έναρξη της συνεδρίασης και πλέον κινείται μεταξύ οριακών απωλειών και κερδών, με τον Γενικό Δείκτη να διαπραγματεύεται πέριξ των 884 μονάδων.

Η κινητικότητα υποτονική όπως δείχνει και ο χαμηλός τζίρος που έχει φθάσει στα 30 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών στα 8,5 εκατ. τεμάχια και το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών να αφορά τραπεζικές μετοχές. 

Οριακά υπό του μηδενός βρίσκεται ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, οριακά άνω του μηδενός ο Δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης. 

Με τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σε θετικό έδαφος, ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει κέρδη περί του 1%, βρίσκεται ωστόσο πιο πίσω σε σχέση με τον δείκτη του τεχνολογικού κλάδου και της υγείας (1,91% και 1,25% αντίστοιχα).

Στον αντίποδα οι εντονότερες πιέσεις ασκούνται στον κλάδο του εμπορίου και των τηλεπικοινωνιών, οι οποίοι χάνουν 1,23% και 1,13% αντίστοιχα. 

Η εικόνα στο ταμπλό

Η μετοχή της Aegean διατηρείται σε υψηλή τροχιά με κέρδη 2,78%, ηπιότερα ωστόσο σε σχέση με νωρίτερα. 

Ακολουθεί Eurobank στο +2,18%, Ελλάκτωρ και Βιοχάλκο με άνοδο πλησίον του 1,10%, προσεγγίζει το +0,70% η Εθνική, περίξ του +0,30% κινούνται οι Πειραίως και Alpha Bank.  

Από την άλλη, ΔΕΗ, ΟΤΕ και Motor Oil με απώλειες μεταξύ 1,86% και 1,44%. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News