ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Μάχη για τις 860 μονάδες με το βλέμμα στον πληθωρισμό

Στο -0,84% και τις 858 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Μάχη για τις 860 μονάδες με το βλέμμα στον πληθωρισμό

Με το… αριστερό μπαίνει στο τελευταίο τρίμηνο του έτους το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κινείται κάτω των στηριγμάτων των 860 μονάδων, εξαιτίας των σημαντικών πιέσεων από το εξωτερικό.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση της τάξης του 0,84% και υποχωρεί στις 858,04 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 7,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (865,34 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες (από 853,87 έως 860,45 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα γνωστά χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 5 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο ημίωρο.

Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, οπωσδήποτε, έχουν επιβαρύνει σημαντικά το επενδυτικό κλίμα στη Γηραιά Ήπειρο, επηρεάζοντας αρνητικά και τη «ρηχή» ελληνική αγορά.

Ο φόβος του πληθωρισμού

Ο φόβος για ένα ευρύ κύμα ανατιμήσεων, το οποίο μπορεί να «φρενάρει» την ανάπτυξη, βρίσκεται στο μυαλό των περισσότερων αναλυτών, παρά τις διαβεβαιώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ότι πρόκειται για ένα παροδικό φαινόμενο.

Διαβάστε επίσης: Τουρκικές επιχειρήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο;

Σήμερα, στο μεταξύ, η Eurostat θα ανακοινώσει τα νέα μηνιαία στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή, κάτι το οποίο έχει προκαλήσει μεγάλο εκνευρισμό στις αγορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,8%, ενώ ο γερμανικός DAX διολισθαίνει κατά 0,9%. 

Από την πλευρά της, η Λεωφόρος Αθηνών, η οποία αποχαιρέτισε τον Σεπτέμβριο με απώλειες άνω του 6%, εμφανίζει σαφή αδυναμίας αντιστροφής της αρνητικής πλαγιοκαθοδικής τάσης. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των εισηγμένων παρουσίασαν εξαιρετικά οικονομικά μεγέθη στο α’ εξάμηνο του 2021.

Βέβαια, στο πτωτικό κλίμα, όπως έχουν προαναφέρει, συμβάλλει και η νέα Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) στη ΔΕΗ, η οποία στερεί σημαντικά κεφάλαια από το ταμπλό.

Ήπιες απώλειες στις τράπεζες

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος εμφανίζει ελεγχόμενες απώλειες, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στο -0,55% και τις 540,55 μονάδες. 

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, μέχρι στιγμής, ξεχωρίζει στο -1,6% και τα 2,38 ευρώ, ενώ παρόμοιου εύρους απώλειες καταγράφει και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία διαπραγματεύεται στο 1,37 ευρώ.

Από την πλευρά τους, οι μετοχές των Alpha Bank και Eurobank παρουσιάζουν πιο ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις, διολισθαίνοντας στο 1,09 και στο 0,8 ευρώ, αντίστοιχα. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,27% 1,092 ευρώ
  • Attica Bank 1,93% 3,70 ευρώ
  • Eurobank -0,62% 0,805 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -1,65% 2,38 ευρώ
  • Πειραιώς -1,65% 1,372 ευρώ

Κυρίαρχοι οι πωλητές

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές φαίνεται να ελέγχουν το χρηματιστηριακό ταμπλό, με τις μετοχές των Aegean και ΓΕΚ Τέρνα να βρίσκονται στην κορυφή των ρευστοποιήσεων, υποχωρώντας κατά 2%.

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ διολισθαίνει κατά 1,8% και τα 7,1 ευρώ, ενώ η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ακολουθεί στο -1,5%. Κατά 1,2% μειώνεται και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή.

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της ΕΧΑΕ ενισχύεται κατά 0,7%, κόντρα στο αρνητικό κλίμα, χάρη στο δημοσίευμα του «MR» περί ενδιαφέροντος τουρκικής εταιρείας για εισαγωγή στο Χ.Α.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 17 μετοχές κινούνται ανοδικά, 56 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ επτά μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 61,9 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς   

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News